Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Πρόσφατα

«Παραμένοντας γήινοι... στο φεγγάρι» - 5/8/2023

Συγγραφέας: Μαρτζούχος π. Θεοδόσιος

Πήρε ο Χριστός τρεις μαθητές (Πέτρο – Ιάκωβο – Ιωάννη) και απομονώθηκε στο βουνό του Θαβώρ (που σημαίνει ύψος!). Και εκεί, όπως και κάτω από το βουνό στον συνήθη βιότοπο της καθημερινότητάς τους, παρέμεναν «γήινοι» με τις ανάγκες και αντιλήψεις που κουβαλούσαν. Η ανάβαση στο Θαβώρ δεν ήταν αθέλητη αλλαγή, αλλά φανέρωση πρότασης, τι μπορεί να γίνει κάθε άνθρωπος.

Βεβαίως το τι μπορεί να γίνει ο άνθρωπος, είναι προσθήκη ποιότητας, όχι αλλαγή δεδομένων! Σε μας τους σημερινούς, οι κοσμοναύτες μας δίδαξαν ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει «εγκαταλείποντας» την ατμόσφαιρα, μονάχα «αν πάρει μαζί του» τις συνθήκες της γης! Αν εκείνοι (οι κοσμοναύτες) δεν είχαν εφοδιαστεί με οξυγόνο και αν δεν μπορούσαν να φάνε γήινη τροφή, δεν θα είχαν επιβιώσει. Έβλεπαν εκστατικοί το μεγαλείο της Δημιουργίας και του διαστήματος, παρέμεναν όμως γήινοι... στο φεγγάρι!!

Έτσι και οι απόστολοι. Έβλεπαν το πρόσωπο του Χριστού «ἀνεκφράστως ἐξαστράπτον» και συγχρόνως δεν μπορούσαν να ελευθερωθούν από την αγωνία της διαμονής (... ποιήσωμεν τρεῖς σκηνάς...!). Έτσι είναι ο άνθρωπος, κράμα μεγαλείου και πεζότητας.

Η έντονη συγκίνηση που αισθάνονται οι απόστολοι μπροστά στην «εισβολή» του απρόβλεπτου, τους αφήνει άναυδους. Αυθόρμητα εκφράζουν ό,τι περνάει από το μυαλό τους. Είναι ευτυχισμένοι, ενθουσιασμένοι, ευχαριστημένοι, και εννοούν να συνεχίσει αυτή η ευτυχία τους. Να διαρκέσει, να μη σταματήσει στο τόσο και στο εκεί! Ο Χριστός όμως δεν θέλει να είναι η υπόθεση μια εγωκεντρική ευφορία, ακόμα και στη λογική «όλοι μαζί στο κουκούλι μας»! Σκέφτεται και τους άλλους. Αυτούς τους τρεις τους πήρε μαζί του όχι γιατί ήταν οι καλύτεροι, αλλά γιατί ήταν οι... δυνατότεροι. «Ἠδύναντο...» έστω και εν μέτρω. Ο Χριστός ήθελε να ελευθερώσει τον Πέτρο από την λογική τού να συμβιβάζει κανείς τα πράγματα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ανέσεις και η βολή και οι συνηθισμένοι ρυθμοί! Αυτό δεν έκανε ο Πέτρος όταν προέτρεπε τον Χριστό να μη πάει στα Ιεροσόλυμα και να μη πεθάνει;; Γι’ αυτό το σκεπτικό δεν τον αποκάλεσε ο Χριστός... σατανά; Να λοιπόν τώρα, μεταμορφώνεται ο Χριστός δείχνοντας την μεγαλοπρεπή και αστραφτερή του παρουσία... στον «σατανά»!!. Του ανατρέπει το «προστατευτικό» σκεπτικό de facto. Του μαθαίνει (και σε μας μαζί μ’ εκείνον...) ότι είναι λάθος, ζημιά, και αδικία για τον εαυτό μας, όταν εγκαταλείπουμε την απότομη ανηφόρα της στιγμής, στο όνομα των ανέσεων του σώματος, στο όνομα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης και των πιθανών κινδύνων, που απειλούν την σαρκική και την κοινωνική ζωή μας.

Ο Χριστός φανερώνει και δείχνει, σε ποια ποιότητα μεταλλάσσεται ο άνθρωπος, μένοντας άνθρωπος. Χωρίς να γίνει «πνευματικό ζόμπι», αλλά εξασφαλίζοντας (με τον τρόπο και την ποιότητα ζωής κατά το θέλημα του Χριστού) την απόκτηση «ενός... σπινθήρος» από αυτό το φως της Μεταμορφώσεως του Χριστού. Όσο αυτό γίνεται (Αυτό είναι ο λόγος και ο σκοπός ύπαρξης της Εκκλησίας), τόσο ο άνθρωπος αποχτάει μεγαλύτερη επικοινωνία με τον Θεό! Και όσο περισσότερους «...σπινθήρες» αποχτήσει, και μάλιστα αν τους συνενώσει, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το φως του Θεού.

Η προσευχή και η μελέτη ακονίζουν την ύπαρξή μας να επιδιώξει και να αντέξει την συνάντηση. ΟΜΩΣ και στην Μεταμόρφωση, οι λέξεις από τον ουρανό είναι μετρημένες. Η νεφέλη... φεύγει. Ο Μωυσής και ο Ηλίας εξαφανίζονται. Η γοητεία της χαράς ατονεί... Πρέπει όμως όλα αυτά να γίνουν και να είναι τροφή μας στην συνήθη καθημερινή πεζοπορία.

Ο Χριστός με την Μεταμόρφωσή Του μας έδειξε αμυδρά και για λίγο, το Ποιός είναι, για να συνειδητοποιήσουμε ότι... «Μια τεράστια ΑΓΑΠΗ μας περιμένει».

Με αγάπη και ευχές

Ο εφημέριός Σας

π. Θεοδόσιος

 


Ἐκ τοῦ κατά Ματθαῖον

Κεφ. ιζ’ 1-9

 

Εκεῖνο τόν καιρό, παίρνει ἰδιαιτέρως ὁ Ἰησοῦς μαζί του τόν Πέτρο, τόν Ἰάκωβο καί τόν Ἰωάννη, τόν ἀδελφό του, καί τούς ἀνεβάζει σ’ ἕνα ψηλό βουνό. Ἐκεῖ μεταμορφώθηκε μπροστά τους· ἔλλαμψε τό πρόσωπό του σάν τόν ἥλιο καί τά ἐνδύματά του ἔγιναν λευκά σάν τό φῶς· καί ἐμφανίστηκε σ’ αὐτούς ὁ Μωυσῆς καί ὁ Ἠλίας, καί συνομιλοῦσαν μέ τόν Ἰησοῦ.

Εἶπε ὁ Πέτρος στόν Ἰησοῦ: «Κύριε, εἶναι ὡραῖα νά μείνουμε ἐδῶ. Νά κάνουμε, ἄν θέλεις, ἐδῶ τρεῖς σκηνές: μία γιά σένα, μία γιά τόν Μωυσῆ καί μία γιά τόν Ἠλία».

        Ἐνῶ μιλοῦσε ἀκόμα, μιά φωτεινή νεφέλη τούς σκέπασε, καί μέσα ἀπό τήν νεφέλη ἀκούστηκε μιά φωνή πού ἔλεγε: «Αὐτός εἶναι ὁ ἀγαπημένος μου Υἱός, ὁ ἐκλεκτός μου· αὐτόν νά ἀκοῦτε».

        Ὅταν τό ἄκουσαν οἱ μαθητές, ἔπεσαν μπρούμυτα στήν γῆ γιατί φοβήθηκαν πολύ. Τούς πλησίασε τότε ὁ Ἰησοῦς, τούς ἄγγι-ξε καί τούς εἶπε: «Σηκωθεῖτε καί μή φοβόσαστε».

Σήκωσαν τότε τά μάτια τους καί δέν εἶδαν κανέναν ἄλλο, παρά μόνον τόν ἴδιο τόν Ἰησοῦ. Ἐνῶ κατέβαιναν ἀπό τό βουνό, τούς πρόσταξε: «Μήν πεῖτε σέ κανέναν αὐτό πού εἴδατε, ὥσπου ν’ ἀναστηθεῖ ὁ Υἱός τοῦ Ἀνθρώπου ἀπό τούς νεκρούς».-