Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης

Κυριακές Ιωάννη

Κηρύγματα που εκφωνήθηκαν με αφορμή τον Ευαγγελιστή Ιωάννη

Κυριακή 7η των Πατέρων - Η αλήθεια η δική σου και η αλήθεια η δική μου;

Category: /

7η Κυρ. των Πατέρων, 1η Ιουνίου 2014

᾿Ιωάν. ιζ΄ 1–13

Μια μέρα του έτους 1698 η βασίλισσα της Σουηδίας Χριστίνα, ζώντας πλέον στην Ρώμη, βρέθηκε μπροστά σε ένα γοητευτικό άγαλμα του Μπερνίνι, ενός από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του Ιταλικού Μπαρόκ, διακεκριμένου στην γλυπτική και την αρχιτεκτονική με τον τίτλο: ‘’Αλήθεια, πού αποκαλύπτεται με τον χρόνο’’. Στεκόταν και θαύμαζε το όμορφο και έξυπνο γλυπτό του μεγάλου καλλιτέχνη, και τότε κάποιος της είπε:

-Βλέπω, Υψηλοτάτη, είστε θαυμάστρια της αλήθειας.  Δεν είναι όλοι οι βασιλείς έτσι….

-Είναι αλήθεια αυτό που λέτε, απάντησε η πρώην βασίλισσα, αλλά είναι γεγονός επίσης, ότι όλες οι αλήθειες δεν είναι από μάρμαρο!  

Κυριακή του Τυφλού - Βουλιαγμένοι στο σκοτάδι

Category: /

25 Μαΐου 2014, Κυριακή του Τυφλού

Κατά Ιωάννην Θ' 1-38

 

Τα μάτια είναι η μισή ομορφιά και η χαρά της ζωής. Αυτά δίνουν την δυνατότητα της εμπειρίας του κόσμου του Θεού. Χωρίς αυτά όλη η ομορφιά και το μεγαλείο της δημιουργίας μένουν άγνωστη υπόθεση και αποκλεισμένη ευτυχία. Η βλάβη των ματιών είναι ζημιά ουσιαστική, έλλειψη και δυστυχία.

Κυριακή της Σαμαρείτιδος - «ΔΙΨΩ...»

Category: /

Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 2014

Ιωάν. δ΄ 5-42

Έχουμε αναμφισβήτητα πλέον ξεκοπεί από τις εικόνες της καθημερινότητας του παλαιότερου τρόπου ζωής των ανθρώπων, αλλά λίγο ή πολύ μπορούμε ακόμα να έχουμε στο μυαλό μας τι σήμαινε ένα πηγάδι για το χωριό ή την κωμόπολη τότε. Ήταν το σημείο από το οποίο αναγκαστικά περνούσαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι. Σίγουρα πάντως όλες οι γυναίκες. Η γυναίκα κάθε σπιτιού θα έπρεπε να πάει στο πηγάδι προκειμένου να πάρει από κει το απαραίτητο νερό για την καθημερινή ζωή του σπιτιού της. Και φυσικά εκεί στο πηγάδι, μάθαινε κανείς όλα τα νέα για τα γεγονότα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

Κυριακή του Παραλύτου - Μόνο ένα θαύμα... θα με έπειθε

Category: /

Κυριακή του Παραλύτου, 11 Μαΐου 2014

Ιωάννην ε΄ 1 - 15

Άραγε όταν ακούμε ή επιθυμούμε και επιδιώκουμε ένα θαύμα, τι περιμένουμε; Περιμένουμε μια ως δια μαγείας λύση; Περιμένουμε άραγε ότι το θαύμα είναι μια υπόθεση στην οποία εμείς θα έχουμε την, κατά το δυνατόν, μικρότερη συμμετοχή; Κάποιος θα μας διευκολύνει σε μια πιεστική κατάσταση την οποία βιώνουμε, σ’ ένα αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε;

Δύο παραμέτρους έχει κάθε θαύμα: α. να ακούσουμε τη διήγηση κάποιου θαύματος, και β. να ζήσουμε κάποιο θαύμα. Και βέβαια, και οι δύο αυτές παράμετροι έχουν διαφορετικές συνεπαγωγές και συνεπακόλουθα.

Κυριακή του Θωμά - Αγαπάτε όλους όσους γνωρίζετε;

Category: /

 

Αυτές τις μέρες του Πάσχα, η ερώτηση του τίτλου του τωρινού μας σημειώματος, επανέρχεται σε μας απαιτητική, όταν, πρώτο σχεδόν γεγονός μετά την ανάσταση, συναντάμε την απιστία του Θωμά.

Στην ερώτηση του τίτλου όλοι μας θεωρούμε αυτονόητη την απάντηση ότι: όχι, όντως δεν αγαπάμε όλους όσους γνωρίζουμε. Ο Θωμάς Τον γνώριζε. Εμείς πολλούς γνωρίζουμε. Άραγε τι μας κάνει να είμαστε θρασείς ισχυριζόμενοι ότι θα τον πιστέψουμε (εμπιστευθούμε, αγαπήσουμε) μόλις Τον δούμε;

Κυριακή του Θωμά - «Η ουλή του Οδυσσέα και οι Πληγές του Χριστού»

Category: /

Κυριακή του Θωμά, 2014

Ιωάν. κ’ 19-31

Ο σημερινός κόσμος δεν ψάχνει τον Χριστό. Δεν τον απασχολεί η υπαρξή Του. Δεν έχει χρόνο και διάθεση να αναζητήσει Αυτόν που έφτιαξε τον κόσμο. Δεν θρησκεύει παρά μόνον προσκυνώντας τον εαυτό του στον ναό της αυτολατρείας. «Επέστη ὁ καιρός τῆς αὑτολατρείας καί πᾶσαι αἱ ἄλλαι θρησκεῖαι κατηργήθησαν» μας φωνάζει ο παππούς μας Αλεξ. Παπαδιαμάντης, ήδη το 1881, όντας ευφυής προβλέπτης και προφήτης των επερχομένων. Σε αυτή την κινητή άμμο της αυτολατρείας πώς να μπορέσει ο δύστυχος σημερινός άνθρωπος να σταθεροποιήσει απόψεις και γνώμες και πίστη;