Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης

Κυριακές Ματθαίου

Κηρύγματα που εκφωνήθηκαν με αφορμή τον Ευαγγελιστή Ματθαίου

Το «δράμα» το ανθρώπινο, το οποίο ζωγραφίζει στο κεφ. 18 στιχ. 23-35 ο Χριστός στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, έχει μία ή μάλλον δύο τραγικές εξελίξεις. Μία που πάντοτε ίσχυε και περιγράφεται στο κομμάτι αυτό του Ευαγγελίου, και μία… σύγχρονη, που δεν μπορούσε να την διανοηθεί, όχι ο Χριστός, αλλά ο τότε άνθρωπος, και φυσικά ο Χριστός δεν την συμπεριέλαβε. Ας τις δούμε.

Category: /

Τι είναι η ζωή;

Αφορμή για την ταινία: «Dolce vita»;

Ευκαιρία για καταξιωτικές δραστηριότητες;

Δυνατότητα προσωπικής ικανοποίησης;

Παιχνίδι ευκαιριών, συναλλαγών, εκμεταλλεύσεων, και τζογαρίσματος;

Όλα αυτά; Λίγο απ΄ όλα; Τίποτε από αυτά;

Category: /

3 Αυγ. 2014

Η’ ΜΑΤΘ.

Η δουλειά κάθε ανθρώπου τού εξασφαλίζει το ‘’ψωμί’’ του. Του προσπορίζει την κάλυψη των αναγκών του. Τον ζει.

Μερικές φορές (εξαιτίας ειδικών συνθηκών ή ατυχώς και εξ επιλογής) η λέξη δουλειά γίνεται παροξύτονη και καταλήγει σε δουλεία. Όταν κάτι τέτοιο το υπαγορεύουν οι συνθήκες παλεύεται, όταν είναι ‘’επιλογή’’ γίνεται αυτοκτονική τραγωδία… Πόσα έχει να πει για το δεύτερο η εποχή μας!

Category: /

27 Ιουλίου 2014

Ζ΄ Ματθαίου

Όταν κάποιος έχει την ατυχία να είναι τυφλός, αντιμετωπίζει πολλά θέματα, αλλά το ουσιαστικό-διπλό θέμα του είναι ότι δεν βλέπει α. την ομορφιά και β. τους κινδύνους.

Είναι ουσιαστική στέρηση να μην μπορείς να αισθανθείς όσα όμορφα υπάρχουν και συμβαίνουν γύρω σου, και να νομίζεις ότι η νομοτέλεια της ανάγκης είναι ο λόγος και η κατάληξη… των πάντων! Τα χρώματα και η ομορφιά δεν έχουν χρηστική αναγκαιότητα! Είναι βέβαια εξίσου μεγάλο θέμα και δυσκολία να μην μπορείς να συνειδητοποιήσεις τους κινδύνους, αφού μέσω των οφθαλμών φτάνουν τα σήματα στον εγκέφαλο!

Αυτά είναι παγκοίνως αποδεκτά και αυτονόητα. Ο άγιος Αντώνιος, όμως, σε έναν τυφλό (τον συγγραφέα Δίδυμο τον λεγόμενο Τυφλό) ο οποίος τον επισκέφθηκε για συμβουλή, είπε: Θάρρος, Δίδυμε, δεν φτάνει για τους ανθρώπους αυτό που έχουν όλα τα ζώα! Δεν αρκεί να λειτουργεί το οπτικό νεύρο. Βλέπει κανείς βεβαίως με τα μάτια, κι αν δεν λειτουργούν έχει φυσικά μια μεγάλη δυσκολία, είναι όμως απείρως μεγαλύτερη η δυσκολία, όταν δεν βλέπει με την καρδιά. Με τα μάτια βλέπει εικόνες. Με την καρδιά βλέπει αξίες. Μόνο με τα μάτια της καρδιάς (όταν λειτουργούν) βλέπει ο άνθρωπος την αξία και την σειρά στα πράγματα της ζωής.

Category: /

20 Ιουλίου 2014

ΣΤ΄ Ματθαίου

Η πιο ανεξερεύνητη περιοχή είναι αυτή που βρίσκεται... κάτω απ᾿ το καπέλο μας!!

Mπορεί κάποιος να ψάξει τα πάντα. Να τα δει. Να τα χαρτογραφήσει. Το μυαλό του όμως έχει πάντοτε τον κίνδυνο να του παίζει παιχνίδια. Ο Πρωτέας των αρχαίων και οι μεταλλάξεις του περιγράφουν έξυπνα και ουσιαστικά αυτόν τον κίνδυνο. Όπως κανείς θυμάται, η συμβουλή είναι να μη φοβάται ο Μενέλαος και να "σφίγγει" τον πρωτέα-εαυτό του, ώστε να του πει την αλήθεια για τον δρόμο επιστροφής στο σπίτι του!

Category: /

 

10 Αυγούστου 2014

Η θάλασσα αποτελεί χώρο πολλών δυνατοτήτων και απρόβλεπτων ενδεχομένων. Χώρο ξεκούρασης, ευχαρίστησης και απόλαυσης, αλλά και κινδύνου, πολλές φορές  θανατηφόρου. Χώρο που προσφέρει δυνατότητες κέρδους και ενδεχόμενα καταστροφής. Ένα χώρο περίεργο και "αδιάβατο" και μια απεραντοσύνη ομορφιάς. "Θάλασσα μεγάλη και ευρύχωρος", όπως λέει ο ψαλμός του Εσπερινού. Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι κάθε μεγάλη συγκέντρωση νερού την ονομάζουμε θάλασσα. Π.χ. Κασπία θάλασσα, Νεκρά θάλασσα, θάλασσα της Γεννησαρέτ κ.λ.π.

Category: /

13 Ιουλίου 2014 

E΄ Ματθαίου

Κάθε φορά που προσευχόμαστε στην Εκκλησία για ανθρώπους μας, που έχουν περάσει στην άλλη πλευρά του ποταμιού της ζωής, που έχουν πεθάνει δηλαδή, επαναλαμβάνουμε ένα τροπάριο που περιγράφει τον άνθρωπο ως κτίσμα του Θεού, όσον αφορά τις «ἐν δυνάμει» καταβολές και δυνατότητές του, για τις οποίες προσευχόμαστε να γίνουν... "ἐνεργείᾳ". Λέμε:

«Εἰκών εἰμί τῆς ἀρρήτου δόξης Σου εἰ καί στίγματα φέρω πταισμάτων...».

«Είμαι "εικόνα" της απερίγραπτης και μεγαλειώδους ομορφιάς Σου, έστω και αν κουβαλάω τις ουλές των αμαρτιών μου...». Δημιουργήθηκα δηλαδή κατ᾿ εικόνα και ομοίωσή Σου.

Category: /

29 Ιουνίου 2014

Γ΄ Ματθαίου

Ο Χριστός έχει βαπτισθεί στον Ιορδάνη και έχει περάσει από τους πειρασμούς της ερήμου νικηφόρα. Τα τρία πελώρια θέματα της ανθρώπινης ζωής [η ανάγκη του ψωμιού (φιλαργυρία) - η πίεση της σωματικής απαίτησης (φιληδονία) - και η αγωνία της αποδοχής από τους άλλους (φιλοδοξία)] έχουν βρει ουσιαστικές και υγιείς απαντήσεις. Δεν ζει κανείς μόνον με το ψωμί (φιλαργυρία). Δεν λατρεύει ούτε τον εαυτό του ούτε τους άλλους (φιληδονία). Δεν θεωρεί τον εαυτό του μεγαλύτερο από όλους, ούτε φυσικά και από τον Θεό (φιλοδοξία).

Category: /

Κυριακή ΙΖ΄ Ματθαίου (κεφ. 15, στιχ. 21-28)

(Χαναναίας)

 

Είχε ο Χριστός μια αδιέξοδη και ατελέσφορη συνάντηση με γραμματείς και Φαρισαίους. Δεν κατανοούσαν το ότι η τήρηση των εντολών του Θεού δεν εξαντλείται στην εξωτερική συμμόρφωση, αλλά ότι τα εξωτερικά είναι απόληξη και έκφραση του ψυχικού ταυτισμού μας με την εντολή. Τους επανάλαβε ο Χριστός τον Προφ. Ησαΐα: «Ο λαός αυτός με τα λόγια μόνον με αγαπά. Η καρδιά τους είναι πολύ μακριά από εμένα. Τυπολατρικά με σέβονται με ανόητες ανθρώπινες παραδόσεις». Χρειάστηκε να εξηγήσει ακόμα και στον Πέτρο, ότι τον άνθρωπο δεν τον μολύνει εξωτερική συνθήκη (θα λέγαμε σήμερα… ταυτότητα, bar code, τσιπάκια κ.α) αλλά η ποιότητα του περιεχομένου της καρδιά του. Αυτά είναι που μολύνουν τον άνθρωπο… το να φάει με άπλυτα χέρια δεν τον μολύνει (Ματθ. 15, 20).

Category: /

Ματθ. 4, 12-17


          Τέλειωσαν και φέτος οι γιορτές. Ήρθαν... έφτιαξαν ατμόσφαιρα... μας γέμισαν χαρά ή μελαγχολία, και μας άφησαν στη μουντή καθημερινότητά μας, να πολεμάμε τη ρουτίνα του ο καθένας, που τελικά δεν την σκοτώσαμε με το πνεύμα των εορτών. Ξαναγύρισε ολοζώντανη, λες και μας περίμενε κρυμμένη στη γωνία, ψιθυρίζοντας μέσα από τα δόντια της: «Πού θα μου πάτε; Σε μένα θα ξαναγυρίσετε για τα εννιάμισυ δέκατα του χρόνου σας!»

Category: /

Β’ Ματθαίου

Ναι, καλεί και εσένα… και τον καθένα μας. Απευθύνεται και σε μας όλους, πού είμαστε ο καθένας μας… σκυμμένος πάνω από τα δικά του δίχτυα(!) με τα οποία νομίζει ότι ψαρεύει τις ανάγκες της ζωής του!  Η όποια ψυχοσωματική ασχολία μας στα μάτια μας φαντάζει ως ό,τι σπουδαιότερο έχουμε. Μπορεί να είναι, μικρό και λίγο κοινωνικά, όμως για μας είναι το ‘’άπαντον’’! Ο Πέτρος κάποια στιγμή στη διάρκεια της τριετούς συνύπαρξής τους με τον Χριστό, Τον ρωτάει:

Category: /

Το αδιέξοδο μιας ανίατης αρρώστιας φέρνει στην επιφάνεια το θέμα των σχέσεων των ανθρώπων με τον Θεό, σε επίπεδο έντασης αφ´ ενός (ανθρωπος που αγωνιά) και απορίας αφ´ ετέρου (σιωπή εκ μέρους του Θεού). Όταν ο ανθρωπος κουβαλάει την συνηθισμένη αυταπάτη οτι η ζωή ειναι δική του και πρεπει να υφίσταται (η ζωή)  κατα τις επιλογές και τις επιθυμίες του, τότε κάθε δυσκολία και πολύ περισσότερο κάθε πρόβλημα, τον θέτει προ αδιεξόδων τα οποία τον συνθλίβουν και στα οποία χρειάζεται να απαντήσει.

Category: /

31 Αυγούστου 2014 

ΙΒ΄ Ματθ.

Όταν "ξυπνάμε" στην εφηβική φάση της ζωής μας και αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τον εαυτό μας ως αυτόνομη, από το οικογενειακό μας σύνολο, οντότητα, τότε ξυπνάνε μέσα μας συγχρόνως και απορίες και αγωνίες. Απ᾿ όλους ακούμε πως αυτό είναι φυσικό και αυτονόητο, και δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε. Σκεπτόμενοι τις συμβουλές αυτές, αντιλαμβανόμαστε ότι οι μεγαλύτεροι βλέπουν και αξιολογούν τους προβληματισμούς μας σαν… παιδική αρρώστια, που πρέπει να την περάσουμε για να πάμε στην επόμενη ηλικιακή φάση.

Category: /

Κυρ. 7 Σεπτεμβρίου 2014

Κυρ. ΙΓ' Ματθ.

Διαβάζοντας στο Ευαγγέλιο περιστατικά ή διδασκαλίες του Χριστού, πολλές φορές έχουμε την λάθος τοποθέτηση, ότι ο Λόγος του Χριστού αφορά τους συμπατριώτες του Εβραίους και μόνον, και προσδιορίζει την σχέση τους μαζί Του, ενώ εμείς οι τωρινοί αναγνώστες είμαστε έξω από αυτό το δίπολο! Θέλουμε να πιστεύουμε, ειδικώς στα δύσκολα και στα επώδυνα, ότι προσδιορίζουν τις απαιτήσεις Του από εκείνους, και «τιμωρούν» εκείνους, που είχαν κακή διάθεση και στρεβλή στάση απέναντί Του! Εμείς άλλωστε έχουμε μια μόνιμα αρνητική στάση απέναντί τους, αφού τους θεωρούμε σταυρωτές του Χριστού (λες και κάθε Εβραίος που ζει σήμερα έχει συγγένεια με εκείνους που σταύρωσαν τον Χριστό και, ακόμα χειρότερα, είναι και αυτός… υπόλογος εκείνου του θεοκτόνου τολμήματος!!) και αυτάρεσκα πιστεύουμε, ότι κάτι τέτοιο (να «σταυρώσεις» τον Χριστό) αποκλείεται να συμβεί και από μας. Δεν μπορούμε να «διαβάσουμε» σωστά τα συμβάντα και την ιστορία, και έτσι καταντάμε τελικώς στην ίδια μοίρα με κείνους τους Εβραίους! Πιστεύουμε και εμείς ότι είμαστε οι εκλεκτοί του Θεού (περιούσιος λαός!). Δεν συνειδητοποιήσαμε ούτε εμείς, ότι περιούσιος λαός είναι καθένας που αγαπά τον Χριστό και τηρεί το θέλημά Του! Ότι περιούσιος λαός σημαίνει μεγαλύτερες ευθύνες, και όχι περισσότερα δικαιώματα. Ότι περιούσιος λαός σημαίνει απαιτήσεις μεγαλύτερες εκ μέρους του Θεού, αφού μας αξιολογεί ως γνήσιους υιούς του και θέλει από μας την ποιότητα αυτής της αυθεντικής υιοθεσίας. Θέλει να καταλάβουμε, ότι όσο περισσότερα απαιτεί τόσο γνησιότερα μας αγαπάει! Και όταν μας «μαστιγώνει»«ως υιοίς υμίν διαλέγεται» (Εβρ. 12,5).

Category: /