Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Διάφορα

Συγγραφέας: Erik Varden

22 Νοεμβρίου 2022

 

«Πρέπει να ακούς μόνο την καρδιά σου!» Αυτό είναι το μήνυμα της Cristina Scuccia, μέχρι πρόσφατα της πιο γνωστής μοναχής στον κόσμο και τώρα σερβιτόρας στην Ισπανία, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στο ρεπορτάζ.

Η τραγουδίστρια πρώην καλόγρια της Ιταλίας πέταξε το ράσο της. «Πρέπει να ακούς μόνο την καρδιά σου!» Ακούγεται σπουδαίο- αλλά στην πραγματικότητα είναι μια διφορούμενη συμβουλή. Τι γίνεται αν η καρδιά μου λέει άλλα σήμερα και άλλα αύριο; Όποιος έχει ζήσει κάπως μια μισοσυνειδητή ζωή, γνωρίζει από προσωπική εμπειρία ότι ο προφήτης Ιερεμίας, όταν έγραφε πως «η καρδιά πάνω απ' όλα είναι απατηλή» (17:9), δεν επιδιδόταν απλώς σε προφητικές υπερβολές. Η καρδιά δεν είναι αυθόρμητα και από φυσικού πιστή. Μας τραβάει προς διαφορετικές κατευθύνσεις, είναι πολύ επιρρεπής σε εφήμερες γοητείες.

Η Αγία Καικιλία, της οποίας η γιορτή είναι σήμερα, προσευχόταν: «Ας είναι η καρδιά μου αμόλυντη, για να μη μπερδευτώ». Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Περιλαμβάνει την άσκηση του να προσπαθήσω η καρδιά μου να καθαριστεί πριν εμπιστευτώ τις εμπνεύσεις της. Η ζωή με αυτόν τον τρόπο, δίδαξε στην Καικιλία σταθερότητα μέχρι μαρτυρίου. Την έκανε αγία.

Erik Varden

Κατηγορία: /