Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης

Η πιο βασική μορφή επικοινωνίας είναι η προσευχή

Ελπίζουμε ότι με την επίσκεψη σας σε αυτή την ιστοσελίδα θα ενημερωθείτε για το πνευματικό ταξίδι σας προς τον Ιησού και ότι θα βοηθηθείτε να πλησιάσετε και να γνωρίσετε την Μητέρα μας Εκκλησία. Η τεχνολογία είναι ένας τεράστιος τρόπος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Έχει κάνει τον κόσμο μας μικρότερο, αλλά έχει κάνει τα μέσα επικοινωνίας τεράστια. Είναι σημαντικό να κρατάμε την προσευχή στη ζωή μας πάντα σταθερή και "ίδια" ακόμα και όταν η τεχνολογική πρόοδος αλλάζει σχεδόν καθημερινά. Να ξέρετε ότι παραμένετε στις προσευχές μας καθημερινά καθώς σας ζητάμε να θυμάστε και μας στη δική σας. 

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Προτεινόμενα

- Το τρίτο ερώτημα

- Αγέννητο παιδί και εκτρώσεις

- Το παπαδαριό και οι αμβλώσεις

- Η Θεία Ευχαριστία. Το πιο μεγάλο μυστήριο.

- Πως εξομολογείται κάποιος;

- Οι χριστιανοί και η ομοφυλοφιλία

- Πάντα κόνις, πάντα τέφρα, σκιά. (dust to dust)

- Γράμμα στους Επισκόπους

 - Η αγάπη μετριέται από την υπομονή

- Τα... πιάτα !!

- Τι Εκκλησία θέλουμε;

- Ο εσωτερικός εχθρός

  Το ποίημα... του χρόνου

 

 

«Απ’ όλες τις αναπηρίες και τις ήττες μου,

ω! κι ακόμα πιο πολύ,

από τις νίκες μου, που ’μοιαζε νά ’χα·
από τα ευφυολογήματα, που εξαπέλυα για χάρη Σου,
και στ’ άκουσμά τους, το ακροατήριο χαιρόταν

ενώ οι άγγελοι κλαίγανε·
απ’ όλες τις «αποδείξεις» μου για τη Θεότητά Σου,
Εσύ, που δεν θέλεις να δίνεις σημείο,

λευτέρωσέ με, Κύριε.

 

Οι σκέψεις δεν είναι παρά νομίσματα.
Κάνε να μην τα εμπιστευτώ, αντί για Σένα,
Να μη δεχθώ τη φθαρμένη τους εικόνα, σαν δήθεν

του Προσώπου Σου.


Απ’ όλες τις σκέψεις μου,

ακόμα και απ’ τις σκέψεις μου για Σένα,

Έλα Εσύ, Γλυκιά Σιωπή, και λευτέρωσέ με.

Κύριε, της στενής πύλης και της τρύπας της βελόνας,
αφαίρεσε από μένα όλη αυτή την καυχησιολογία

πριν φύγω απ’ την ζωή."

– C. S. Lewis

 

Όπως λέει ο Λιούις στο ποίημά του, η κρίση πρέπει να αρχίσει με μας και από εμάς προσωπικά. Τα σπανιότερα λόγια που μπορεί κανείς να ακούσει είναι οι λέξεις: «Κύριοι, έκανα λάθος!». Αλλά, τα λόγια αυτά είναι εκείνα που καθένας "πρέπει να πει" μπροστά στον Θεό, όταν τον συναντήσει.

Κανένας δεν μπορεί να αποφύγει τον Θεό!

Η υπόσχεση του Θεού για κείνους που τον αγαπούν είναι τα: «... όσα μάτι κι αυτί ανθρώπινο δεν είδε, ούτε και άκουσε ποτέ, και ούτε που τα ‘βαλε ο νους του ανθρώπου...» (Α’ Κορ. 2.9).

Μια που όλοι μας θα συναντήσουμε το Φως, και, θα πρέπει να ομολογήσουμε τότε, πού είχαμε φταίξει, είναι καλό να αρχίσουμε μ’ αυτό από τώρα, να το βάλουμε σε πράξη, πριν συναντήσουμε το Φως.

Όσες φορές τώρα Τον συναντούμε, όσες φορές κάποια καινούργια αλήθεια φωτίζει τα παλιά μας μυαλά, είναι ώρα ο νους να φωτιστεί και να "βλέπει μακρύτερα".

Αυτός ήταν και ο λόγος που μας δημιούργησε.

Και, ίσως, αυτός ήταν και ο λόγος που ολόκληρο το σύμπαν δημιουργήθηκε.

Αλλά, είναι ακόμα αυτός και ο λόγος, που διαρκώς ρυθμίζει Αυτός ο Ίδιος τα γεγονότα του Σύμπαντος, και όλες τις ανθρώπινες ζωές μέσα στην πρόνοια Του, αλλά και τόσα άλλα απίθανα γεγονότα, όσο και τα λογικά επιχειρήματα, που έρχονται στο πεδίο της σκέψης.

Εφέσου 10, 48100, Πρέβεζα, Ελλάδα

info@enoriako.info

  Αγαπητοί αδελφοί και φίλοι.

Αυτό το site είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια "βάση δεδομένων" για όλους τους φίλους του ενοριακού κέντρου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Πρεβέζης.

Επειδή πολλοί από την παρέα του ενοριακού, πλέον δεν ζουν την καθημερινότητά τους στην πόλη της Πρέβεζας, ήδη από ετών "μοιραζόμαστε" μαζί τους ό,τι έχουμε και συζητάμε. Φυσικά και με όποιον άλλον τα βρίσκει ενδιαφέροντα και τον απασχολούν.

Ατυχώς ο εκκλησιαστικός "χώρος", για τα ελληνικά δεδομένα, έχει πολύ απολυτότητα και φανατισμό, και το χειρότερο, αυτά τα νομίζει γνησιότητα και μπερδεύει (ηθελημένα ή αθέλητα) το δόγμα με την πίστη! Φαντάζεται ότι μια αλαζονική βεβαιότητα που στηρίζεται στο δόγμα (είμαστε Ορθόδοξοι) αποτελεί τεκμήριο ποιότητας, ξεχνώντας πεισματικά τον λόγο του Χριστού "οὐ πᾶς ὁ λέγων με, Κύριε Κύριε, εἰσελεύσεται εἰς τήν Βασιλείαν τῶν Οὐρανῶν…".

Αυτό το "ηλεκτρονικό παράθυρο" του Ναού μας επιθυμεί να κάνει τους επισκέπτες του ευαίσθητους στην διάκριση, που υπάρχει ανάμεσα στην σκέψη και στην αμφιβολία. Δεν επιθυμεί να είναι ένα "εκκλησιαστικό μπακάλικο" που μοιράζει τα πάντα σε μικρά πακέτα… στους πελάτες του!

Πιστεύει ότι ο λόγος της Εκκλησίας και των χριστιανών δεν πρέπει να γεννάει χασμουρητό βαριεστιμάρας, αλλά να διεγείρει σε προσπάθεια αναζήτησης της Βασιλείας του Θεού, η πύλη της οποίας είναι "κρυμένη" μέσα στην καρδιά μας, όπως είπε ο Χριστός.

Όλα τα κείμενά μας σ᾿ αυτό στοχεύουν. Σ᾿ αυτή την εύρεση της οδού και της πύλης. Άλλωστε για τους μη χριστιανούς σημασία δεν έχουν τα γραφόμενα. Η ποιότητα και η τελειότητα μιας θρησκείας κρίνεται από τις αρετές των πιστών της. Οι άνθρωποι "κατακτώνται" όχι με τα λόγια, αλλά με τα παραδείγματα.

Όλα τα λόγια αυτού του site σ᾿ αυτό στοχεύουν: να γίνουν αφορμή να γεννηθεί παράδειγμα.

ΑΜΗΝ.

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ