- Συγγραφέας: Γιαμβριάς Χρήστος
Το φαινόμενο της ζωής προκαλεί τον άνθρωπο από τη στιγμή της εμφανίσεως του στη γη. Από τη στιγμή δηλαδή της δημιουργίας του. Είναι φυσικό αυτό άλλωστε, να θέτει δηλαδή ερωτηματικά ο άνθρωπος για το τι είναι ζωή και για το τι είναι αυτός ο ίδιος.
Ο άνθρωπος αναζητά συνεχώς να γνωρίσει τον εαυτό του. Τον ελκύει ταυτόχρονα και η γνώση της φύσης που τον περιβάλλει, σε συνδυασμό με τον εαυτό του, ως μέρος της φύσης. Αναζητώντας να βρει το νόημα της ζωής, το πως λειτουργεί η ζωή των όντων πάνω στη γη, ο άνθρωπος δημιούργησε ιστορία πάνω σε αυτά τα θεμελιώδη θέματα.
Στο άρθρο αυτό δεν θα γίνει αναφορά στην ιστορία. Θα αναφερθούν σ' αυτό ορισμένα επιτεύγματα από τις έρευνες στους διάφορους τομείς των βιολογικών επιστημών που έχουν μεγάλη σημασία για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Σήμερα, όλο και πολλαπλασιάζονται οι ευκαιρίες ενημέρωσης του κοινού πάνω σε θέματα σύγχρονης βιολογίας και γενετικής, όπως είναι η μοριακή βιολογία και η μοριακή γενετική, με προεκτάσεις σε πρακτικό επίπεδο εφαρμογών, με την γενετική μηχανική.
Η πληροφόρηση του κοινού για θέματα τέτοιας μεγάλης σημασίας για τον άνθρωπο, είναι αναγκαία και θα έπρεπε να γίνεται συστηματικά και πιο συντονισμένα. Βέβαια, το να κάνει κανείς κατανοητά από το ευρύτερο κοινό, τα επιτεύγματα των επιστημονικών ερευνών, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται ιδιαίτερος τρόπος χειρισμών για την παρουσίαση τους, ώστε να γίνουν κατανοητά.
Ο Αϊνστάιν, προ πολλών ετών, προλογίζοντας ένα μικρό βιβλίο με τίτλο «Το Σύμπαν και ο Δρ. Αϊνστάιν» του L. Barnett έγραφε σχετικά: «Έχει μεγάλη σημασία να δίνεις στο μεγάλο κοινό μια ευκαιρία να αντιληφθεί -συνειδητά και με κατανόηση- τις προσπάθειες και τ' αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας. Δεν αρκεί να παίρνουν αυτά τα αποτελέσματα μερικοί ειδικευμένοι αυτό το πεδίο, να τα επεξεργάζονται και να τα εφαρμόζουν. 'Όταν οι γνώσεις περιορίζονται σ' ένα μικρό όμιλο, αυτό νεκρώνει το επιστημονικό πνεύμα ενός λαού και οδηγεί στην πνευματική φτώχεια».
Στη συνέχεια θα καταβληθεί προσπάθεια να παρουσιασθούν, όσο γίνεται πιο κατανοητά, οι κύριες ιδέες σχετικά με ό,τι έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις επιστήμες των ζώντων οργανισμών.
Οι εξελίξεις στη μοριακή βιολογία και γενετική είναι τέτοιες που θεωρηθήκαν ως «επαναστάσεις». Ένας τεράστιος όγκος επιστημονικών πληροφοριών είναι σήμερα στη διάθεση των επιστημόνων προς εκμετάλλευση, για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου.
Με τη Γενετική Μηχανική, που είναι ο κλάδος της Γενετικής που με ειδικές μεθόδους εφαρμόζει στην πράξη τα αποτελέσματα της βασικής έρευνας, η επιστήμη προχώρησε σε τόσο βαθιές ζωτικές τομές στους ζώντες οργανισμούς, που άλλαξε τελείως την εικόνα που είχαμε σε πολλά θέματα οργάνωσης και εξέλιξης γι' αυτούς. Βιολογικές επεμβάσεις στον ανθρώπινο οργανισμό αλλάζουν ριζικά βασικές αντιλήψεις σε καίρια θέματα της ανθρώπινης ζωής. Τελευταία όλο και πιο συχνά ακούμε ή διαβάζουμε για τις νέες μεθόδους αντιμετωπίσεως των σοβαρών ασθενειών που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Μέθοδοι που βασίζονται στη μοριακή γενετική. Χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της γενετικής του ανθρώπου, στον εντοπισμό σε χρωμοσωματικούς χάρτες των μεταλλάξεων που ευθύνονται για πολλά κληρονομικά νοσήματα και στη συνέχεια, στις τεχνικές του ανασυνδυασμένου DNA, ο ειδικός τομέας της παθολογίας θα οδηγηθεί σε μεγάλη πρόοδο, αναφέρει ο Γάλλος βιολόγος Francois Gros στο βιβλίο του «Ο πολιτισμός του γονιδίου».
Ο προγεννητικός έλεγχος ο βασιζόμενος στη μοριακή γενετική υπερτερεί, μας λένε οι ειδικοί, των άλλων μεθόδων και το ποσοστό αξιοπιστίας υπερβαίνει το 90%. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σήμερα σε πολλές προηγμένες επιστημονικά χώρες.
Η ανακάλυψη της δομής του DNA
Σταθμό στη βιολογική έρευνα αποτέλεσε η ανακάλυψη της δομής του DNA (Δε-σοξυριβο-Νουκλεϊκο-Οξύ) το 1953 από τους Crick καιWatson (βραβείο Nobel 1962). Έτσι βρέθηκε από τους ερευνητές αυτούς ότι η δομή του DNA είναι διπλή έλικα, δηλαδή είναι σαν δύο αλυσίδες που τυλίγονται η μία γύρω από την άλλη. Στην κυτταρική διαίρεση για την αντιγραφή του γενετικού υλικού, οι δύο αλυσίδες διαχωρίζονται και η κάθε μία χρησιμεύει σαν καλούπι πάνω στο οποίο σχηματίζεται μια άλλη αλυσίδα. Έτσι κάθε χωριστή αλυσίδα δημιουργεί μια άλλη και βέβαια μία καθ' όλα όμοια διπλή έλικα. Το γενετικό υλικό δηλαδή δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του. Έτσι λοιπόν βρέθηκε ότι το DNA είναι το μόριο που βρίσκεται στα χρωμοσώματα (στον πυρήνα κάθε κυττάρου) και μεταφέρει τις γενετικές πληροφορίες από τη μία γενεά στην επόμενη. Είναι γνωστό ότι κάθε χρωμόσωμα περιέχει έναν αριθμό γονιδίων και ότι κάθε γονίδιο περιλαμβάνει μία γενετική πληροφορία. Η ανακάλυψη αυτή των δύο προαναφερθέντων ερευνητών, θεωρήθηκε επανάσταση για τη βιολογία και ιδαίτερα για τη γενετική. Μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το γονίδιο αποτελείται αποκλειστικά από DNA.
Από τότε που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "Nature" τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών των Crick καιWatson, άρχισε σειρά ερευνητικών εργασιών από πολλούς βιολόγους όχι μόνο στην Αγγλία (οι δύο αυτοί ερευνητές εργάζονταν στο Κέμπριτζ) άλλα και στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις Η.Π.Α. και στην Ιαπωνία. Αλλεπάλληλες ανακαλύψεις, άλλαξαν σε πολλά βασικά θέματα τις παλαιές αντιλήψεις για τη δομή και λειτουργία του κυττάρου και για την οργάνωση της ζωής στη φύση. Βρέθηκε μεταξύ των άλλων ότι τα γονίδια μετατοπίζονται από ένα μέρος του χρωμοσώματος σε άλλο και η ιδιότητα αυτή έχει σημαντική σημασία στην εμφάνιση διαφόρων ιδιοτήτων στα άτομα. Έτσι και ο άνθρωπος οφείλει τις ιδιότητες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής του, στους συνδυασμούς των γονιδίων που περιέχονται στα χρωμοσώματα του. Οι συνδυασμοί αυτοί είναι προγραμματισμένοι για κάθε άτομο, δηλαδή τα γονίδια περιέχουν τις γενετικές πληροφορίες του ατόμου, που εκφράζονται επί τη βάσει ενός κώδικα. Για την αποκρυπτογράφηση του κώδικα του ανθρώπου, εργάζονται εδώ και μερικά χρόνια ειδικοί ερευνητές τόσο στις Η. Π. Α. όσο και στη Δ. Ευρώπη και Ιαπωνία. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι περί το 2000, δηλαδή αρκετά σύντομα, θα έχει αποκρυπτογραφηθεί ο γενετικός κώδικας του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν αναλυθεί όλα τα γονίδια του γονιδιώματος του ανθρώπου και θα είναι γνωστή η δομή τους, δηλαδή η χημική σύστασή τους. Για να δοθεί μια διάσταση του τεράστιου αυτού έργου, δεν έχουμε παρά να αναφέρουμε ότι ο πυρήνας του κυττάρου του ανθρώπου περιέχει δυόμισυ εκατομμύρια περίπου γονίδια.
Η γενετική μηχανική
Οι ειδικοί που ασχολούνται με τη γενετική μηχανική, μπορούν τώρα πλέον να απομονώνουν τα γονίδια, να τα αναλύουν και να μελετούν τις πληροφορίες που περικλείουν. Μπορούν να προσδιορίζουν τη θέση τους μέσα σε κάθε χρωμόσωμα και να έχουν έτσι την «γενετική χαρτογράφηση».
Με τις γνώσεις αυτές μπορούν να προσδιορισθούν τα γονίδια που έχουν σχέση με την εμφάνιση στον άνθρωπο ορισμένων ιδιοτήτων ή με την εμφάνιση ορισμένων κληρονομικών ασθενειών. Έχουν ακόμη φθάσει οι ειδικοί, στο σημείο να μπορούν να "κόβουν" γονίδια με γνωστές ιδιότητες-πληροφορίες και να τα μεταμοσχεύουν σε βακτήρια ή σε κύτταρα που καλλιεργούνται "in vitro" και να τα αναπαράγουν σε τεράστιους αριθμούς (δισεκατομμύρια).
Η τεχνολογία της γενετικής μηχανικής έδωσε τη δυνατότητα να απομονωθούν γονίδια, να μεταμοσχευθούν μέσα σε άλλα κύτταρα άλλου οργανισμού, να διπλασιασθούν και να ενεργοποιηθούν για να εκφρασθούν. Η μέθοδος αυτή ονομάσθηκε «γονιδιακή μεταφορά» και σημαίνει την πρακτική διαδικασία μεταφοράς ενός "ξένου" γονιδίου στα γεννητικά ή σωματικά κύτταρα ενός ατόμου, με σκοπό τη μελέτη της συμπεριφοράς ή την παραγωγή απογόνων με νέες ιδιότητες.
Η μέθοδος αυτή «μεταφύτευσης» τμημάτων του DNA που περιέχουν επιθυμητές ιδιότητες που θέλουμε να προσδώσουμε σε κάποιον άλλον οργανισμό, άρχισε τελευταία να υλοποιείται τόσο σε ζωικούς όσο και σε φυτικούς οργανισμούς. Με τις τεχνικές αυτές θα ωφεληθούν τόσο οι βιοϊατρικές επιστήμες όσο και οι γεωπονικές. Ακόμη και άλλοι κλάδοι επιστημών όπως η χημεία και η φαρμακευτική (παραγωγή ινσουλίνης), η βιομηχανία τροφίμων, καθώς και άλλες βιομηχανίες έχουν να ωφεληθούν σημαντικά από την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας που βασίζεται στη γενετική μηχανική.
Η τεχνογνωσία της μεταφοράς γονιδίων εφαρμόζεται σήμερα σε διάφορα είδη φυτών, μικρών η μεγάλων, όπως το μαρούλι και ο ευκάλυπτος. Ο Dr. Dart που είναι ειδικός στον κλάδο αυτό της βιοτεχνολογίας στην Αγγλία, μιλώντας για τα θέματα αυτά σε ειδική διάλεξη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι σήμερα μπορούν να παραχθούν φρούτα και λαχανικά που ωριμάζουν χωρίς να μαλακώνουν οι ιστοί. Με τη μέθοδο αυτή, οι καρποί αναπτύσσουν το άρωμα τους και ταυτόχρονα διατηρούν τη σφριγηλότητά τους, δεν είναι μαλακοί αν και είναι ώριμοι. Αυτό έχει μεγάλη σημασία στη διακίνηση, αποθήκευση και συντήρηση των ευπαθών καρπών. Ήδη από το 1994 έχει παρουσιασθεί στις αγορές των Η.Π.Α. το πρώτο βιοτεχνολογικό προϊόν που είναι τομάτα με τις πιο πάνω αναφερθείσες ιδιότητες.
Η έρευνα έχει προχωρήσει και προς την κατεύθυνση της παραγωγής τροποποιημένων φυτών, ανθεκτικών στις ασθένειες και στις προσβολές από εντομολογικούς εχθρούς. Στις Η.Π.Α. έχουν παραχθεί φυτά πατάτας που είναι ανθεκτικά στις προσβολές ενός σοβαρού εντομολογικού εχθρού του "δορυφόρου της πατάτας". Ακόμη έχει παραχθεί τροποποιημένη ποικιλία βαμβακιού ανθεκτική στο "ρόδινο σκουλήκι", που κάνει μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και στη χώρα μας και πρόσφατα άρχισε η δοκιμαστική εισαγωγή και καλλιέργεια τέτοιας ποικιλίας και στην Ελλάδα. Ποικιλία καπνού, γονιδιακά τροποποιημένη, με ιδιότητες ανθεκτικότητας στις προσβολές ορισμένων εντόμων, είναι ένα άλλο επίσης προϊόν της βιοτεχνολογίας.
Θα μπορούσε να αναφέρει κάνεις και άλλες περιπτώσεις πρακτικής εφαρμογής της βιοτεχνολογίας στη γεωργία.
Σε λίγα χρόνια θα έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα στις μεθόδους παραγωγής γεωργικών προϊόντων, προς όφελος βεβαίως του ανθρώπου ως καταναλωτή των προϊόντων αυτών. Όχι μόνο του ανθρώπου άλλα θα ωφεληθεί και το περιβάλλον με τη μείωση των παραγόντων που το μολύνουν και το ρυπαίνουν (π.χ. μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων).
Ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις
της βιοτεχνολογίας και της γενετικής μηχανικής
Με όσα έχουν αναφερθεί πιο πάνω, δόθηκε μια ιδέα σχετικώς με τις τόσο σημαντικές και επαναστατικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει στους διάφορους κλάδους της βιολογίας. Ανακαλύψεις που θα ανατρέψουν πολλές θεωρίες τόσο ως προς την προέλευση της ζωής πάνω στη γη, όσο και ως προς την εξελικτική πορεία της διαχρονικά. Ιδιαίτερα για τον άνθρωπο, οι ανακαλύψεις αυτές έχουν τεράστια σημασία. Σήμερα ανοίγεται μια νέα εποχή για τον άνθρωπο. Στον τομέα υγείας οι διαγνωστικές τεχνικές, που βασίζονται στη μοριακή γενετική, είναι εξαιρετικά ακριβείς και πολυτιμότατες στην πρακτική ιατρική. Ακόμη ο έλεγχος της ανθρώπινης αναπαραγωγής, συνδυαζόμενος με την ικανότητα θεραπείας και πρόβλεψης των ασθενειών, αποτελεί τεράστιο βήμα προόδου για τον άνθρωπο. Οι νέες αυτές μέθοδοι της επεμβατικής γενετικής, είτε αυτές αναφέρονται στον άνθρωπο (προγεννητικός έλεγχος, διάγνωση κληρονομικών ασθενειών, θεραπεία κληρονομικών ή άλλων ασθενειών κ.λπ.), είτε ακόμη αναφέρονται στην παραγωγή ζώων εκτροφής με βελτιωμένες ιδιότητες, είτε στην παραγωγή φυτών με ανάλογες ιδιότητες, θα πρέπει να είναι της αποδοχής όλων των κοινωνικών ομάδων, και να είναι σύμφωνες με τους γραπτούς και άγραφους ηθικούς νόμους.
Για να υπάρξει μια τέτοια αποδοχή από όλες τις κοινωνικές ομάδες, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σωστής ενημέρωσης όλων των φορέων της κοινωνίας και όλων των εμπλεκομένων ομάδων, που θα συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων ορθολογικής χρήσης στην πράξη, των μεθόδων αυτών στους επί μέρους τομείς. Είναι φυσικό και κατανοητό να υπάρχουν επιφυλάξεις, αντίθετες απόψεις και αντιδράσεις, σε αυτές τις νέες βιοτεχνολογικές εξελίξεις, που αποτελούν καινοτομία και επανάσταση στα μέχρι σήμερα κρατούντα. Θα πρέπει λοιπόν, να υπάρξουν τρόποι προσέγγισης στις σχέσεις ανάμεσα στην επιστήμη και τεχνολογία με το κοινωνικό σύνολο. Ήδη έχουν ξεκινήσει ειδικά προγράμματα στον ευρωπαϊκό χώρο για την μελέτη του θέματος αυτού όπως είναι π.χ. το ESST (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πανεπιστημίων και Σχολών για την κοινωνία, επιστήμη και τεχνολογία). Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ενημέρωση και στη χώρα μας, όλων των ενδιαφερόμενων ατόμων και ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με θέματα βιοϊατρικής, άλλα και εκείνων των επιστημόνων που το γνωστικό αντικείμενο τους άπτεται τέτοιων θεμάτων (δικαστές, νομικοί, εκπαιδευτικοί, θεολόγοι και εκκλησιαστικοί παράγοντες). Είναι καθήκον των ειδικών, της μοριακής βιολογίας, της γενετικής και της γενετικής μηχανικής να καθήσουν σε στρογγυλές τράπεζες και να συζητήσουν πάνω σε αυτά τα θέματα με τους επιστήμονες όλων των άλλων κλάδων, ώστε να υπάρξει συνεννόηση και κοινή αποδοχή των νέων αυτών επιτευγμάτων που έχουν άμεση σχέση με τον άνθρωπο.
Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ύλη. Ο οργανισμός του δεν είναι μόνο άθροισμα γονιδίων, κυττάρων και ιστών. Ο άνθρωπος έχει, αυτός μόνος από όλα τα όντα, το προνόμιο να έχει το πνεύμα, την αθάνατη ψυχή, διότι έχει δημιουργηθεί «κατ' εικόνα Θεού». Με το πνεύμα ο άνθρωπος μπορεί και γίνεται γνώστης των μυστικών της φύσης, ένας συνειδητός δημιουργός που μπορεί μέχρις ενός ορίου να κυριαρχεί επί ορισμένων λειτουργιών της φύσης. Με το πνεύμα γίνεται μέτοχος του νοήματος της ζωής και κατανοεί τη λογικότητα του κόσμου.Αξίζει να τονισθεί στο σημείο αυτό, ότι όσο προχωρεί ο άνθρωπος στη γνώση των πιο πολύπλοκων μηχανισμών και λειτουργιών του ίδιου του οργανισμού του, τόσο ανακαλύπτει ότι υπάρχουν όρια, πέρα από τα οποία ορισμένα φαινόμενα ξεπερνούν τις διανοητικές ικανότητές του. Για την κατανόηση αυτών των φαινομένων, μήπως θα πρέπει να καταφύγει ο άνθρωπος σε κάτι άλλο εκτός της επιστήμης; διερωτάται ένας από τους σύγχρονους Γάλλους μοριακούς βιολόγους ο François Gros. Για τον χριστιανό επιστήμονα η ερώτηση δεν μένειχωρίς απάντηση. Αυτός γνωρίζει καλά ότι το κάτι άλλο, έχει σχέση με τον άκτιστο κόσμο. Εκεί θα αναζητήσει να βρει απάντηση για το νόημα της ζωής και της υπάρξεως του ανθρώπου εδώ στη γη.
Χ. ΓΙΑΜΒΡΙΑΣ,
Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Περιοδικό ΑΚΤΙΝΕΣ
Αριθμ. 579, Μάρτιος 1997
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Για τη σύνταξη του άρθρου αυτού ελήφθησαν πληροφορίες από τα πιο κάτω αναφερόμενα βιβλία:
- Gros Ε, 1993. Regard sur la biologie contemporaine. Folio essais - Gallimard, Paris, p. 318.
- Gros R, Ο πολιτισμός του γονιδίου (μετάφραση από τα γαλλικά). Κάτοπτρο, Αθήνα, σελ. 171.
- Kourilsky Ph., 1989. DNA Το νήμα της ζωής και οι γενετικές επεμβάσεις (μετάφραση από τα γαλλικά). Ράππα, Αθήνα, σελ. 395.
- Nossal G. και Coppel R., 1989. Αναμορφώνον τας τη ζωή (μετάφραση από τα αγγλικά). Κάτοπτρο, Αθήνα, σελ. 296.