Σοφία 12, 13, 16-19: Μας κυβερνάς με μεγάλη επιείκεια.
Ρωμ. 8,26-27: Ο Θεός γνωρίζει τα πάντα στις καρδιές μας.
Ματθ. 13,24-43: Ο εχθρός του ήρθε και έσπειρε γαρύφαλλο.
Το σημερινό Ευαγγέλιο δίνει μια εικόνα της Εκκλησίας. Ακούγοντάς το, υποθέτω ότι οι περισσότεροι από εμάς μοιραζόμαστε την ίδια άποψη. Θεωρούμε δεδομένο ότι το σιτάρι είμαστε εμείς, ενώ τα ζιζάνια είναι οι άλλοι. Οι άλλοι που είμαστε αρκετά διατεθειμένοι να κατονομάσουμε: Ανθρώπους που μας ενοχλούν, που θεωρούμε ότι δεν είναι ακριβώς στο επίπεδό μας, που υποψιαζόμαστε για υποκρισία κ.λπ. Με έναν αναστεναγμό συγκαταβαίνουμε: «Ωραία, ας μείνουν μέχρι την ώρα του θερισμού, αλλά μετά...».
Αν σκεφτόμαστε έτσι, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν έχουμε καν αρχίσει να ζούμε ως μαθητές του Χριστού. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξεκινήσουμε.
Είμαστε όλοι μέλη της Εκκλησίας, του Μυστικού Σώματος του Χριστού, κατά χάρη. Είμαστε όλοι αμαρτωλοί που μας έχουν συγχωρεθεί πολλά. Αν αρχίσουμε να υπολογίζουμε τα χρέη των άλλων, είναι επειδή έχουμε ξεχάσει τα δικά μας. Είναι ανώφελο, και μπορεί να είναι ανθυγιεινό, να συνεχίσουμε να αναπολούμε αμαρτίες που μας έχουν συγχωρεθεί. Ό,τι έχει συγχωρεθεί, έχει συγχωρεθεί· δεν υπάρχει πλέον. Η αμαρτία μπορεί να αφήσει πληγές μέσα μας· και με την αμαρτία μας μπορεί να πληγώσουμε βαθιά τους άλλους. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Η επούλωση και η επανόρθωση μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, μπορεί ακόμη και να γίνει καθήκον της ζωής μας. Ωστόσο, το κεντρί της αμαρτίας απομακρύνεται όταν αυτή συγχωρείται από τον Κύριό μας μέσω της Εκκλησίας. Ο μόνος καλός λόγος για να επιστρέψουμε για να αναλογιστούμε τη δική μας αμαρτία είναι ο κίνδυνος να υποκύψουμε στην επίκριση. Αν είμαι αρκετά τρελός ώστε να αρχίσω να θεωρώ τους άλλους χαμένους, να βάζω όρια στο έλεος του Θεού, τότε θα πρέπει να ανοίξω το μητρώο των αμαρτιών μου και να θυμηθώ συνειδητά πού ήμουν και πού θα μπορούσα να είχα μείνει, αν δεν με είχε λυτρώσει το ισχυρό χέρι του Κυρίου.