Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Διάφορες κατηχήσεις & κηρύγματα

Συγγραφέας: Πάπας Φραγκίσκος

Σήμερα τιμούμε τη Βάπτιση του Κυρίου. Υπάρχει ένας πολύ όμορφος λειτουργικός ύμνος, στη σημερινή γιορτή, που λέει ότι ο λαός του Ισραήλ πήγε στον Ιορδάνη «με γυμνά πόδια και γυμνή ψυχή», δηλαδή μια ψυχή που ήθελε να λουστεί από τον Θεό, που δεν είχε. Γιατί δεν είχε κανέναν πλούτο και χρειαζόταν τον Θεό.

Σήμερα και αυτά τα παιδιά έρχονται εδώ με «γυμνές ψυχές» για να λάβουν τη δικαίωση του Θεού, τη δύναμη του Ιησού, τη δύναμη να προχωρήσουν στη ζωή. Έρχονται για να λάβουν χριστιανική ταυτότητα. Αυτό είναι, πολύ απλά. Τα παιδιά σας θα λάβουν χριστιανική ταυτότητα σήμερα. Και εσείς, γονείς και νονοί, πρέπει να φυλάξετε αυτήν την ταυτότητα. Αυτό είναι το καθήκον σας κατά τη διάρκεια της ζωής σας: να προστατεύσετε τη χριστιανική ταυτότητα των παιδιών σας. Είναι μια καθημερινή δέσμευση: να τα κάνουμε να μεγαλώσουν με το φως που θα λάβουν σήμερα. Ήθελα μόνο να σας πω αυτό, αυτό είναι το σημερινό μήνυμα: να διαφυλάξετε τη χριστιανική ταυτότητα που φέρατε σήμερα για να κάνετε τα παιδιά σας να τη λάβουν.

Αυτή η τελετή είναι λίγο μεγάλη, τα παιδιά μετά νιώθουν περίεργα εδώ σε ένα περιβάλλον που δεν γνωρίζουν. Σας παρακαλώ, τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές! Φροντίστε να νιώθουν άνετα... Κι αν πεινάσουν, θηλάστε τα ήσυχα εδώ, ενώπιον του Κυρίου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι αν φωνάζουν, ας φωνάζουν, γιατί έχουν πνεύμα κοινότητας, ας πούμε «πνεύμα μπάντας», πνεύμα του συνόλου, και αρκεί να ξεκινήσει ένα -γιατί όλα είναι μουσικοί- και αμέσως έρχεται η ορχήστρα! Αφήστε τα να κλάψουν ήσυχα, αφήστε τα να νιώσουν ελεύθερα.

Και έτσι, με αυτή την ησυχία, προχωράμε στην τελετή. Και μην ξεχνάτε: θα λάβουν τη χριστιανική ταυτότητα και καθήκον για σας θα είναι να προστατεύσετε αυτή τη χριστιανική ταυτότητα. Σας ευχαριστώ.

 

Καπέλα Σιξτίνα
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022