Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Διάφορες κατηχήσεις & κηρύγματα

Συγγραφέας: Πάπας Φραγκίσκος

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 22η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ  2014

Πίστη και αγάπη : «Κι εμείς οφείλουμε να προσφέρουμε τη ζωή μας για τους αδελφούς μας»

                                                                                                                       (Α΄ Ιω 3, 16)

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

 

1.Με την ευκαιρία της 22ης Παγκόσμιας Ημέρας του Ασθενούς της οποίας το θέμα φέτος είναι  Πίστη και αγάπη, απευθύνομαι στους αρρώστους και σε όλους εκείνους που τους συμπαραστέκονται και τους φροντίζουν. Η Εκκλησία αναγνωρίζει στο πρόσωπό σας, αγαπητοί ασθενείς, μια ειδική παρουσία του πάσχοντος Χριστού. Και να πώς : πλάι στον πόνο μας, ή καλύτερα, μέσα στον πόνο μας, υπάρχει ο πόνος του Ιησού που σηκώνει μαζί μας το φορτίο αυτού του πόνου και μας αποκαλύπτει το νόημά του. Όταν ο Υιός του Θεού ανέβηκε στον σταυρό, κατάργησε τη μοναξιά του πόνου και φώτισε το σκοτάδι του. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο μυστήριο της αγάπης του Θεού για μας, που μας δίνει ελπίδα και θάρρος : ελπίδα, γιατί μέσα στο σχέδιο της αγάπης του Θεού, η νύχτα της οδύνης οδηγεί επίσης στο αναστάσιμο φως ·  και θάρρος, ώστε ν’ αντιμετωπίζουμε κάθε αντιξοότητα  συντροφευμένοι από αυτόν, ενωμένοι μαζί του.

2.Ο Υιός του Θεού που έγινε άνθρωπος δεν αφαίρεσε την αρρώστια και τον πόνο από την ανθρώπινη εμπειρία αλλά, αναλαμβάνοντάς τα αυτά ο ίδιος, τα μεταμόρφωσε και άλλαξε τις διαστάσεις τους. Άλλαξε τις διαστάσεις τους επειδή δεν έχουν πια την τελευταία λέξη η οποία, αντίθετα, είναι η καινούργια ζωή σε πληρότητα· τα μεταμόρφωσε επειδή, ενωμένα με τον Χριστό, από αρνητικά μπορούν να γίνουν θετικά. Ο Ιησούς είναι η ζωή και, με το Πνεύμα του, μπορούμε να τον ακολουθούμε. Όπως ο Πατέρας παρέδωσε τον Υιό του από αγάπη, και ο Υιός δόθηκε ο ίδιος από την ίδια αγάπη, κι εμείς επίσης μπορούμε ν’ αγαπάμε τους άλλους όπως μας αγάπησε ο Θεός, δίνοντας τη ζωή μας για τους αδελφούς μας. Η πίστη στον καλό Θεό γίνεται καλοσύνη, η πίστη στον σταυρωμένο Χριστό γίνεται δύναμη αγάπης μέχρι τέλους, ακόμα και των εχθρών. Η απόδειξη της γνήσιας πίστης στον Χριστό είναι η προσφορά του εαυτού μας, η διάχυση της αγάπης προς τον πλησίον, κυρίως προς εκείνον που δεν το αξίζει, προς τον πάσχοντα, προς τον περιθωριακό.

3.Με το Βάπτισμα και το Χρίσμα, έχουμε κληθεί να γίνουμε σύμμορφοι προς τον Χριστό, τον καλό Σαμαρείτη για όλους εκείνους που  υποφέρουν. «Να πώς μάθαμε τι είναι αγάπη : Εκείνος πρόσφερε τη ζωή του για χάρη μας· έτσι οφείλουμε κι εμείς να προσφέρουμε τη ζωή μας για χάρη των αδελφών μας» (Α΄ Ιω 3, 16). Όταν πλησιάζουμε με αγάπη εκείνους που έχουν ανάγκη φροντίδας, τους φέρνουμε την ελπίδα και το χαμόγελο του Θεού μέσα στις αντινομίες του κόσμου. Όταν η μεγαλόψυχη αφοσίωση στους άλλους γίνεται ο τρόπος των πράξεών μας, δημιουργούμε μια θέση στην Καρδιά του Χριστού κι αυτό μας  αναθερμαίνει, γιατί έτσι προσφέρουμε τη συμβολή μας στην έλευση της Βασιλείας του Θεού.

4.Για να ωριμάσουμε σε τρυφερότητα, σε σεβαστική και λεπτή αγάπη, έχουμε ένα χριστιανικό πρότυπο προς το οποίο να στρέφουμε το βλέμμα μας με πλήρη ασφάλεια. Είναι η Μητέρα του Ιησού και Μητέρα μας, προσεκτική στη φωνή του Θεού και στις ανάγκες και δυσκολίες των παιδιών του. Η Μαρία, με την ώθηση του θείου ελέους που σαρκώνεται μέσα της, ξεχνάει τον εαυτό της και παίρνει τον δρόμο βιαστική από τη Γαλιλαία στην Ιουδαία, για να συναντήσει και να βοηθήσει την εξαδέλφη της Ελισάβετ· μεσολαβεί στον Υιό της στο γάμο της Κανά, όταν διαπιστώνει πως το κρασί της γιορτής έφτασε στο τέλος του · κουβαλάει μέσα στην καρδιά της σε όλη τη διάρκεια του προσκυνηματικού ταξιδιού της ζωής, τα λόγια του πρεσβύτη Συμεών που της προανήγγειλαν  ότι ρομφαία θα διαπεράσει την ψυχή  της και, με δύναμη, παραμένει κάτω από τον Σταυρό του Ιησού. Γνωρίζει πώς να διατρέξει αυτό τον δρόμο, γι’ αυτό είναι η Μητέρα όλων των ασθενών και  όλων όσοι υποφέρουν. Μπορούμε να προσφεύγουμε σ’            αυτήν με όλη μας την εμπιστοσύνη, με υιική αφοσίωση, βέβαιοι ότι θα μας παρασταθεί, θα μας στηρίξει και δεν θα μας εγκαταλείψει. Είναι η Μητέρα του Εσταυρωμένου αναστάντος : βρίσκεται πλάι στον Σταυρό του καθενός μας και μας συνοδεύει στην πορεία προς την ανάσταση και την πληρότητα ζωής.

Πηγή: megalosadelfos.eu