Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Μεγάλη Σαρακοστή

Συγγραφέας: Μαρτζούχος π.Θεοδόσιος

Είμαστε στην Μεγάλη Εβδομάδα, την αποκορύφωση της ετήσιας επανάληψης των εορτών του Πάσχα και της Ανάστασης του Χριστού.

Πέρασε ήδη η Μεγάλη Σαρακοστή, η περίοδος της προετοιμασίας μας για την συμμετοχή μας στις παραπάνω εορτές· ετοιμασίας όχι για μια ακόμα επετειακή ανάμνησή τους, αλλά για δημιουργία προϋποθέσεων συνειδητοποίησής τους.

Μια αναλογία διαδρομής και για μας, σαν τους Εβραίους, μέσα από δυσκολίες («δουλεία στους Αιγυπτίους») και θέματα («έρημος Σινά») και συγχρόνως μια Διάβαση (=Πάσχα) νικηφόρα και επιτυχής, μέσα απ’ όλες τις σύνθετες δυσκολίες της ζωής μας.

Όπως στους Εβραίους, που είναι τα μεγαλύτερα αδέλφια μας,  έτσι και σε μας ο Χριστός υπόσχεται την «Γη της Επαγγελίας»!  Όχι πλέον τοπικά και σαν γεωγραφικά όρια, αλλά σαν κατάσταση ψυχικού συνδέσμου με τόν Ίδιον και τους αδελφούς μας. Μας υπόσχεται, και μεις Τον  εμπιστευόμαστε και πορευόμαστε, μέσα από τις όποιες δυσκολίες, προς την Βασιλεία του Θεού, τον Παράδεισο όπως λέμε απλουστευτικά. Την συνθήκη δηλαδή υπαρξιακής πληρότητας και ευτυχίας…Τον Χριστό!

Σταυρώνεται, πριν πεθάνει, ο Χριστός χάριν της αγάπης Του για μας. Καρφώνει τα χέρια του στον Σταυρό, ώστε να έχουμε μόνιμο υπομνηστικό στην καρδιά μας ότι η αγκαλιά του δεν κλείνει ποτέ για κανένα.

Μας μαθαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τα ίχνη Του, σταυρώνοντας τον εαυτό μας και όχι τους άλλους. Μας διδάσκει την έμπρακτη αγάπη, που είναι ο Σταυρός. Πεθαίνει από αγάπη για μας (απόηχος της οποίας αγάπης είναι η γονεϊκή αγάπη, η μόνη που δέχεται να πεθάνει για τα παιδιά της!) ώστε να μας δώσει την δυνατότητα Ανάστασης, από την πτώση του κενού μας εαυτού και από τον βιολογικό μας θάνατο, αφού, μετά τον θάνατο του Χριστού, μόνον ο θάνατος πεθαίνει.

Για όλα αυτά τα πελώρια γεγονότα ονομάζουμε την εβδομάδα, Μεγάλη Εβδομάδα, ξέροντας ότι η προσωνυμία δεν είναι δείκτης του χρονικού μεγέθους της, αλλά ονομάζεται Μεγάλη γιατί είναι απερίγραπτες και μεγάλες οι ωφέλειες που μπορούμε να πάρουμε από τα εορταζόμενα γεγονότα (αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος, 30η ομιλία στη Γένεση).

Όλη η λατρευτική πρακτική και οι ακολουθίες των προσευχών, αυτή την εβδομάδα, έχουν βεβαίως ως αποθέωση τον Αναστάσιμο Κανόνα την νύχτα της Εορτής του Πάσχα, όμως και τα Εγκώμια (όπως ονομάζονται) στον Επιτάφιο του Χριστού αποτελούν μια ιδιαίτερα αγαπημένη προσευχή των χριστιανών …έστω και με φολκλορικά στοιχεία.

   Έχετε λοιπόν στα χέρια σας τα Εγκώμια για να συμψάλετε και σεις απόψε στην βραδινή ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής, προσπαθώντας για μεγαλύτερη δυνατόν συμμετοχή στην κοινή μας Λατρεία προς το αγαπημένο πρόσωπο του Χριστού, του Αρχηγού της ζωής μας.

Ο Χριστός να δεχθεί τον κόπο μας και να μας δυναμώσει, ώστε να γίνει ο κόπος μας συνειδητότερος, βαθύτερος και ελευθερωτικός.

 

Με αγάπη και ευχές

Ο εφημέριός σας