- Συγγραφέας: Μαρτζούχος π.Θεοδόσιος
Αγαπητοί αδελφοί
Αμέσως μετά τις ευχές για το καλωσόρισμα του νέου χρόνου (πράγμα χωρίς ιδιαίτερο νόημα, αφού για έναρξη μια νέας χρονομέτρησης πρόκειται) η Αγία μας Εκκλησία μας καλεί να γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια. Δηλαδή το Βάπτισμα του Σωτήρος Χρηστού, με το οποίο άρχισε, αφού φανερώθηκε, «ἡ τῆς Τριάδος προσκύνησις». Στο Βάπτισμα υπήρξε η πρώτη σαφής ένδειξη και φανέρωση της μιας θεότητος σε τρία Πρόσωπα. Γι᾿ αυτό η γιορτή ονομάζεται Θεοφάνεια. Φανέρωση της Θεότητος.
Ο σημερινός κόσμος και ο σύγχρονος άνθρωπος λατρεύει τον εαυτό του και δεν τον πολυαπασχολεί το ποιος είναι ο Θεός του. Όπως έλεγε και ο μέγας Παπαδιαμάντης: «Ἐπέστη ὁ καιρός τῆς αὑτολατρείας καί πᾶσαι αἱ ἄλλαι θρησκεῖαι κατηργήθησαν. Ἀρκεῖ νά ἱκανοποιεῖ τις τά πάθη του καί πρός τί χρήζουσιν αἱ ἄλλαι λέξεις;».
Σ᾿ αυτόν λοιπόν τον καιρό της αυτολατρείας, που έχει σύνθημά του το "αχ, πόσο μου αρέσω" έρχεται η Εκκλησία να μας φωνάξει:
Αυτολατρεία σημαίνει αυταπάτη.
Αυτολατρεία σημαίνει εγωκεντρική φυλακή.
Αυτολατρεία είναι περίκλειστος εαυτός και άρα απόλυτη μοναξιά.
Αυτολατρεία είναι ο νευρωτικός αυτοεναγκαλισμός, με αποτέλεσμα το αίσθημα κενού, αφού "κανένα" δεν "κρατάω".
Αυτολατρεία είναι εν τέλει παραφροσύνη, αφού όπως έλεγε ο Λέων Τολστόϊ: παραφροσύνη σημαίνει εγωισμός.
Έρχεται, από την άλλη, μέσα σ᾿ αυτό το αποπνικτικό σκηνικό, ο μέγας διδάσκαλος της Εκκλησίας μας άγιος Αθανάσιος, στον Λόγο του Κατά των ειδωλωλατρών να μας πει: "Οι άνθρωποι έπεσαν στον πόθο του εαυτού τους, προτιμώντας να θεώνται τον εαυτό τους παρά τον Θεό". Σ᾿ αυτή την σύντομη κουβέντα είναι κρυμμένος ο σύγχρονος ειδωλολάτρης άνθρωπος (και η λατρεία του εαυτού μας, ειδωλολατρεία είναι) που δεν κατανοεί ότι βουλιάζει έτσι σε ένα εγωιστικό τέλμα. Αντί να Τον έχει επίκεντρο της ζωής του, έστρεψε τα νώτα του προς τον Θεό και "περιέπεσε στόν πόθο τοῦ ἑαυτοῦ του". Πόθησε και αγάπησε αντί της θέας του Θεού, την θέα του εαυτού του, όπως γίνεται ολοφάνερο και από την μορφή και την ένταση που παίρνει το ένστικτο αυτοσυντήρησης, τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας ζωή.
Φτάνει ο Χριστός στον Ιορδάνη και εκεί γυμνός εντελώς αφίνεται να βαπτισθεί με τρόπο-υπόδειγμα αυτοπαράδοσης.
"Έλαβε το ορατό και φθαρτό μου σώμα για να διδάξει βλεπόμενος και να μας αναβιβάσει σε μη βλεπόμενα" έλεγε στον Λόγο του για τα Χριστούγεννα, ο αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ισχύει απολύτως στο Βάπτισμα!
Γυμνός ψυχικά και σωματικά παραδίδεσαι στην κολυμβήθρα σε μια φανέρωση αυτοπαράδοσης και θανάτου (το βύθισμα στα νερά) όσον αφορά τις δικές σου αξιολογήσεις. Ο γυμνός χρειάζεται κάλυψη και ο "νεκρός" ζωογόνηση. Από την κολυμβήθρα βγαίνουμε "ντυμένοι" τον Χριστό (Ὅσοι εἰς Χριστόν ἐβαπτίσθητε, Χριστόν ἐνεδύσασθε) και ζωοποιημένοι απ᾿ Αυτόν. "Θέλει να κάνει το τιποτένιο ένδοξο. Ντύνεται το σώμα μου για να δεχθώ τον Λόγο Του. Παίρνει την σάρκα μου για να με αγιάσει". (Από τον ίδιο λόγο του αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου, στα Χριστούγεννα).
Μέσα απ᾿ όλα αυτά τι μαθαίνουμε;
Ότι το σπουδαιότερο στον κόσμο είναι το ποιόν λατρεύεις και προσκυνάς! Απ᾿ αυτό εξαρτάται το περιεχόμενο της καρδιάς σου και του τρόπου σου. Απ᾿ αυτό πηγάζουν οι αντιλήψεις σου! Απ᾿ αυτό γεννιέται κάθε τι μέσα σου! Τα τρία Πρόσωπα της Παναγίας Τριάδος μας διδάσκουν την αγάπη, την αλληλοπεριχώρηση και την ελευθερία από τον εαυτό μας, αφού μόνον αν υπάρχουμε αγαπητικά με τους άλλους, μαθαίνουμε την αγάπη του Πατέρα μας, του "ἐν τοῖς οὐρανοῖς".
Συνεπώς, το ποιος είναι ο Θεός σου είναι προσδιοριστικό με απόλυτο τρόπο του ποιος θα γίνεις εσύ.
Συνεπώς, το σπουδαιότερο στον κόσμο είναι να ξέρεις τι Θεό λατρεύεις…!
Συνεπώς, τα Θεοφάνεια είναι προσδιορισμός ποιότητος της πορείας και περιεχόμενο της κατάληξης της ανθρώπινης ζωής.
Ας παρακαλέσουμε, μαζί με τον Πρόδρομο, "τόν φωτισμόν ἡμῶν Τόν φωτίσαντα πάντα ἄνθρωπον", δηλαδή τον Ιησούν Χριστόν, να φωτίσει την ζωή μας ώστε να ελευθερωθούμε από τις αυταπάτες της αυτολατρείας· να Τον αγαπήσουμε για να αγαπήσουμε και τους ανθρώπους μας· να Του παραδοθούμε "γυμνοί" από στραβές αντιλήψεις, από δεσμευτικά πάθη και από βάρη ανώφελα. Να "πεθάνουμε" για όλα αυτά, ΄΄ώστε βγαίνοντας και μεις από την κολυμβήθρα να μας "ανοιχτούν" οι ουρανοί και να "δούμε" την Παναγία Τριάδα, τον Θεό της ζωής μας, Τον Πατέρα, τον Υιό και το άγιο Πνεύμα. ΑΜΗΝ.
Με αγάπη και ευχές
Ο εφημέριός Σας
π. Θεοδόσιος
Θεοφάνεια 2013