Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Περί Μεταφράσεων

Συγγραφέας: Αγνώστου συγγραφέως

Φταίει που δεν καταλαβαίνουν οι πιστοί τα λόγια;

Αυτό που θα γίνει σε λίγο με τους πιστούς τη μέρα της Μεγάλης Παρασκευής να είναι ντίρλα μεσημεριάτικα από το πιώμα και τις ορδές των διασκεδαστών, που δεν θα προλάβουν λόγω shopping,  να βγαίνουν  το βράδυ είναι ένα καινοφανές έθιμο που παλιότερα ήταν αδιανόητο. Βέβαια, οι άνθρωποι με τις σχετικές επιχειρήσεις περιμένουν πως και πως αυτή τη μέρα-άντε κι αύριο μέχρι το απόγευμα-που δεν θα τους το χαλάσουμε εμείς. Για την ασυμβατότητα με το πολύ θρησκευτικό συναίσθημα μιλάμε, αυτό που τόσοι και τόσοι το κάνουν δημόσια δήλωση.

 

Καθώς η αφεντιά μας δεν είναι πιστή με την έννοια της τήρησης του τελετουργικού και του τυπικού(δεν μένουμε απαθείς στα ωραία τροπάρια των ημερών, στην σπουδαία νοηματοδότηση της Ανάστασης, στον συσχετισμό της χριστιανικής γιορτής με τις αρχαίες γιορτές της αναγέννησης της φύσης)μπορεί αποστασιοποιημένη να δει μια απίστευτη μετάλλαξη στους γύρω. Όπου τελέστηκε αυτές τις μέρες τρισάγιο σε χώρο δουλειάς και υπηρεσία σύσσωμο το χριστεπώνυμο πλήθος σταύρωσε τα χέρια και άκουσε τα παράξενα λόγια, από τα οποία οποιονδήποτε να ρωτήσεις να σου πει τι κατάλαβε πρέπει να είσαι ευχαριστημένος με τα μισά.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα η διασκέδαση σήμερα κι αύριο το μεσημέρι σε ουζερί και φαγάδικα και μπαρ από πιστούς, τόσο δεδηλωμένους όπως στη δική μας κοινωνία. Να πω για τους δυτικούς, κυρίως του προτεστάντες, ναι, να το καταλάβω. Αλλά για εμάς εδώ που ακόμα κι αν είμαστε με ελευθεριακές απόψεις συγχρόνως απαντάμε στο γνωστό γκάλοπ ότι «πιστεύουμε βαθιά», είναι κάπως ακατανόητο.

Είναι κατάλοιπο της εποχής της αστακομακαρονάδας; Δεν τέλειωσε καν αυτή η εποχή για πολλούς; Είναι καταναλωτική παρενδυσία; Είναι υποκρισία; Δύσκολο να ειπωθεί. Πάντως είναι αναμενόμενο για ένα λαό που εδώ και χρόνια έχει ξεχάσει τις λέξεις που λέγονται αυτές τιε μέρες  στους ναούς. Ειδικά τα νέα παιδιά δεν καταλαβαίνουν απολύτως τίποτε. Οπότε σε τι να νιώσουν σεμνοί και σε τι να δείξουν εγκράτεια μέχρι μεθαύριο που είναι η γιορτή. Αυτές οι σκέψεις θέριεψαν χτες μέσα μου καθώς περίμενα στην Αγία Τριάδα πέντε πολίτες να κάνουν το κόλπο με τα χαλκούνια, αν και Μεγάλη Πέμπτη. Κοίταζα τους πιστούς και αναρωτιόμουν αν καταλαβαίνει κανένας τι λέει ο Μητροπολίτης μέσα. Αν σήμερα το πρωί κατάλαβε κανείς το γενεαλογικό δένδρο του Μωϋσή ή αν ξέρει ποιος ήταν Ιησούς του Ναυή, ο απόλυτος πολέμαρχος ενός ξένου λαού.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή σκέφτομαι πως κάποιος πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία να ακούν οι πιστοί τα θρησκευτικά κείμενα σε γλώσσα που καταλαβαίνουν όπως συμβαίνει στις άλλες ορθόδοξες χώρες, τη Σερβία, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία. Νομίζω ότι πολλά θα αλλάξουν τότε. Θα μείνουν οι πιστοί και μόνο αυτοί. Οι άλλοι θα κάνουν άλλα πράγματα…

Γ.Σ.