Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Κυριακοδρόμιο

«Αυτό που κάνεις, δεν μοιάζει με τίποτα» - 25/12/2022

Ο ζωγράφος Εντουάρ Πινιόν (1905-1993) συνήθιζε να ζωγραφίζει κορμούς ελιών. Εκεί λοιπόν που μια μέρα ζωγράφιζε αντιγράφοντας κάποιο κορμό, πέρασε ένα παιδί, κοντοστάθηκε, κοίταξε έκπληκτo τον πίνακα και του είπε:

- Αυτό που κάνεις δεν μοιάζει με τίποτα.

Κολακευμένος ο Ε. Πινιόν του ανταπάντησε:

- Μου έκανες το ωραιότερο κοπλιμέντο! Το δυσκολότερο πράγμα είναι να φτιάξει κάποιος κάτι, που να μην μοιάζει με τίποτα!!

Περισσότερα...

Ζωή και Ανάσταση

Πάσχα 2023

 

Σε προαισθήματα δεν πιστεύω

και προλήψεις δεν φοβάμαι.

Στα δηλητήρια και τις συκοφαντίες δεν υποχωρώ.

Θάνατος δεν υπάρχει.

Αθάνατοι όλοι. Αθάνατα όλα.

Μην τον φοβάσαι το θάνατο στα δεκαεφτά

Μήτε στα εβδομήντα.

Θάνατος δεν υπάρχει. Ούτε σκοτάδι.

Υπάρχει μόνο φως και αλήθεια.

Είμαστε όλοι στην ακροθαλασσιά κι εγώ

Ένας απ’ αυτούς που τραβούν τα δίχτυα

Όταν μέσα τους πιάνεται η Αθανασία.

Αρσένι Ταρκόφσκι

«Πουλιά ταξίδευαν στο δρόμο μας»

Εκδ. Ελεγεία, Άρτα 2007, σελ. 48

 

Κάθε χριστιανός πρέπει και θεωρητικά είναι ένας από αυτούς που τραβούν τα δίχτυα που πιάνουν την Αθανασία, όπως γράφει ο ποιητής. Αυτό που δεν είναι απολύτως σίγουρο είναι αν το συνειδητοποιεί.

Αν, συνήθειες ακόμη και θρησκευτικές, έχουν επικαλύψει το αποτέλεσμα·

Αν, αυτό που κάποιος «από αυτούς που τραβούν τα δίχτυα» ζητάει στην σχέση με τον Χριστό στην Εκκλησία, είναι μια μικρή, λίγη, ικανοποίηση συναισθηματική, και εγωιστική, ότι είναι καλύτερος από τους άλλους·

Αν φοβάται, ότι αυτό που θα πιάσουν τα δίχτυα, είναι μεγάλο μεν, αλλά δημιουργεί απαιτήσεις και ευθύνες ενώ αυτός, πιστεύει και είναι, της ήσσονος προσπάθειας·

Αν νομίζει, ότι δεν είναι τώρα καιρός για πολλά πράγματα, και δεν έχει νόημα να προκαλεί και να αρνείται την ησυχία μιας, τελικά, πεθαμένης καθημερινότητας.

Αν βλέπει, στο χώρο ζωής της Εκκλησίας, πολλή θρησκειοποίηση και δεν τον ενοχλεί, αλλά αντίθετα τον... "αναπαύει", το να βλέπει "οδηγούς" "καθώς πρέπει" βολεμένους και ασφαλείς! Που κάνουν τελετές με ανακουφιστική θεατρικότητα και ντύνονται με αναιρετική των συμβόλων που, υποτίθεται, φέρουν πολυτέλεια και στόμφο.

Αν πιστεύει, σε προαισθήματα και φοβάται προλήψεις·

Αν υποχωρεί, στα δηλητήρια και τις συκοφαντίες·

Αν δεν έχει καταλάβει, ότι ο Χριστός δεν μας παραστέκεται με την παντοδυναμία Του, αλλά με την αδυναμία Του και ότι αυτό είναι η διαφορά ανάμεσα στον χριστιανισμό και τις άλλες θρησκείες, γιατί φυσικά ο Θεός που υποφέρει έχει την δύναμη να βοηθήσει τον αναγκεμένο άνθρωπο!

Αν δεν έχει κατανοήσει, αποδεχτεί και πιστέψει, ότι η δύναμη του Ευαγγελίου είναι η αδυναμία, ότι η νίκη έρχεται από την... χρεωκοπία του Σταυρού!

Αν δεν έχει καταλάβει, ότι και ο διάβολος είναι αθάνατος και ότι η αθανασία στην Εκκλησία δεν είναι αιώνια υπαρκτική παράταση, αλλά Ανάσταση από τον θάνατο της αυτοπροσκόλλησης στην αυτοπαράδοση της πίστεως, δηλαδή σε μια Αγκαλιά, που δεν αφήνει στην ανυπαρξία τους αγαπημένους.

ΤΟΤΕ... τσάμπα τραβάει τα δίχτυα...

Τότε δεν καταλαβαίνει ότι ο χριστιανισμός μόνο τόλμησε να τοποθετήσει το σώμα στο πιο απόκρυφο βάθος του Θεού και η αθανασία είναι η βάση της Ανάστασης του σώματός μας, χωρίς το οποίο είμαστε μισοί.

Τότε δεν καταλαβαίνει, ότι αυτός που είναι στην ακροθαλασσιά και τραβάει τα δίχτυα δεν γίνεται να είναι ένας θρησκόληπτος ηθικολόγος, γιατί τότε βρίσκεται πολύ μακριά από τον Χριστό, τόσο όσο και καθένας άνθρωπος που είναι χωρίς ηθικές αρχές.

Τότε δεν καταλαβαίνει ότι η αθανασία η Ανάσταση και η μακαριότητα δεν είναι ανταμοιβή συνδεδεμένη με μια "καλή" ζωή, όπως ένας βαθμός που έρχεται από την παρακολούθηση μιας σχολικής τάξης, αλλά αυτή η ίδια η ζωή στην τελειοποίηση της, αφού εκλέγουμε τον ουρανό ή την κόλαση με κάθε επιλογή μας.

Η Αθανασία θα μας δοθεί (ήδη είμαστε "καταδικασμένοι" να είμαστε αθάνατοι) και η Ανάσταση θα έρθει, ευχή και προσευχή νάναι Ανάσταση Ζωής και μετοχή στην Χώρα των Ζώντων.

Χριστός Ἀνἐστη, ἀνιστῶν ἡμᾶς ἅπαντας. Ἀμήν.-

Με αγάπη και αναστάσιμες ευχές

O εφημέριός σας

π. Θεοδόσιος

 

Κυριακή Α' Λουκά - «Έχει πλοίο και για σένα» - 24/09/2022

Από σήμερα αρχίσαμε πλέον να διαβάζουμε Ευαγγελικό ανάγνωσμα στη Θ. Λειτουργία από το Ευαγγέλιο του Λουκά. Από τη γιορτή της Πεντηκοστής μέχρι την προηγούμενη Κυριακή διαβάζαμε από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

Περισσότερα...

Κυριακή Α' Ματθαίου (Αγίων Πάντων) - «Να ντύσουμε τους γυμνούς» - 19/06/2022

Όλοι μας θέλουμε  να φαινόμαστε ωραίοι.

Όσο πιο… άσχημοι είμαστε,

τόσο πιο όμορφοι θέλουμε να φαινόμαστε!

Περισσότερα...

Κυριακή Α' των Νηστειών (της Ορθοδοξίας) - "Σε είδα κάτω από το δέντρο..." 5-3-2023

Η επικοινωνιακή άνεση και ταυτότητα του Φιλίππου και του Ναθαναήλ έχει περάσει στην καθημερινότητά μας, με την παροιμία "βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ", όταν θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι κάτι ταιριάζει με κάτι άλλο.

Περισσότερα...

Κυριακή Β' Λουκά - «Ο Ιαβέρης και ο Γιάννης Αγιάννης»

Μετά απ’ την προηγούμενη Κυριακή, που ο Χριστός μάς ρώτησε τι κάνετε στη ζωή σας, και τι ζυγαριά έχετε για να ζυγιάζετε τα θέματα και τις υποθέσεις της ζωής σας, έρχεται σήμερα το Ευαγγέλιο και συνεχίζει με ένα πιο δύσκολο ερώτημα. Είναι ένα μικρό κομμάτι για ένα πολύ μεγάλο θέμα.

Περισσότερα...

Κυριακή Β' Λουκά - Με «φανερώνουν» τα έργα και τα λόγια μου - 2/10/2022

«Αν δεν συγχωρήσουμε τον εχθρό μας, ακόμα και το αίμα μας να χύσουμε για τον Χριστό, στην κόλαση πηγαίνουμε! Μην καταριέστε κανέναν!

Περισσότερα...

Κυριακή Β' Ματθαίου - ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΟΙ - 26/6/2022

Σήμερα, το μικρό κομμάτι του Ευαγγελίου, που διαβάσαμε, περιέγραφε δυο ομάδες αδελφών. Τον Πέτρο με τον Ανδρέα και τον Ιάκωβο με τον Ιωάννη.

Περισσότερα...

Κυριακή Β' Ματθαίου - Κάλεσε και εμένα ;;

Ναι, καλεί και εσένα… και τον καθένα μας. Απευθύνεται και σε μας όλους, πού είμαστε ο καθένας μας… σκυμμένος πάνω από τα δικά του δίχτυα(!) με τα οποία νομίζει ότι ψαρεύει τις ανάγκες της ζωής του!  

Περισσότερα...

Κυριακή Β' Νηστειών - «Η θάλασσα μέσα μου» Παράλυτος σωματικά ή ψυχικά; - 12/3/2023

Η σωματική ασθένεια είναι πάντοτε ένα σκάνδαλο και ένας κόπος οδυνηρός και απεχθής. Όσο υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον πόνο, στο κακό και στην δυστυχία, δεν θα πάψει να μας ταράζει το δίλημμα:

Περισσότερα...

Κυριακή Γ' Λουκά - «Ο πεθαμένος νεαρούλης» - 9/10/2022

Το μικρό κομμάτι από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, που διαβάσαμε, περιέγραφε την ανάσταση ενός νεκρού. Ενός νεκρού παιδιού, τη στιγμή που η μητέρα του, ούσα χήρα, κήδευε τώρα και τον γιό της.

Το θαύμα της ανάστασης του παιδιού δεν ήταν απόδειξη τού τι μπορεί να κάνει ο Θεός. Ο Χριστός μπορεί να κάνει τα πάντα. Δημιούργησε τον κόσμο από το μηδέν και μπορεί να τον αναδημιουργήσει. Το όλο περιστατικό, της ανάστασης του γιου της χήρας της Ναΐν, έχει νόημα και σκοπό να μάθει σ’ εμάς τι νόημα έχει η ζωή και τι σημαίνει το να είναι κανείς χριστιανός.

Περισσότερα...

Κυριακή Γ' Ματθαίου - Μια ομορφιά... που μιλάει όταν δεν είμαστε τυφλοί!! - 3/7/2022

Ο Χριστός έχει βαπτισθεί στον Ιορδάνη και έχει περάσει από τους πειρασμούς της ερήμου νικηφόρα.

Περισσότερα...

Κυριακή Γ' των Νηστειών (της Σταυροπροσκηνήσεως) - Ο Σταυρωμένος Θεός ή πεθαίνοντας στο Σταυρό

Γιατί έπρεπε ο Χριστός να πεθάνει στον Σταυρό;

Αυτό ουσιαστικά ρώτησε ο Χριστός τους δύο μαθητές (Λουκά και Κλεόπα), που δεν τον αναγνώρισαν, όταν συμπορεύονταν μετά την Ανάσταση προς το χωριό Εμμαούς, και στους οποίους απάντησε «αυτονόητα»:

Περισσότερα...

Κυριακή Γ' των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως) - 18/03/2023

Stat Crux dum volvitur orbis -

«Ο Σταυρός είναι σταθερός ενώ ο κόσμος γυρίζει»

 

Είναι πολύ εύκολο να προσκυνήσει κανείς κάνοντας ένα σχήμα προσκύνησης. Είναι πολύ εύκολο να σκύψει τη μέση του, να κάνει μια μετάνοια, για να φιλήσει ένα σταυρό.

Είναι δύσκολο, όμως, να συνειδητοποιήσει το περιεχόμενο του Σταυρού, το οποίο περιεχόμενο πρέπει αυτός να προσοικειωθεί. Γιατί, όταν λέμε προσκυνώ, σημαίνει αποδέχομαι κάποιον/κάτι ως ανώτερο από μένα, ως ρυθμιστή μου. 

Περισσότερα...

Κυριακή Γ’ Λουκά -«Πάντως, γενικά, δεν θα ήθελα να πεθάνω»

Πριν κάποια χρόνια, ήρθε στην Αθήνα για συναυλία το συγκρότημα Duran-Duran. Ένας απ᾿ αυτούς, ο Νικ Ρόουντς, έδωσε μια συνέντευξη στην οποία, εκτός των άλλων, δήλωσε:

Περισσότερα...

Κυριακή Δ' Λουκά - ...Τι φυτρώνει και τι δεν φυτρώνει!

Είναι γνωστή η παραβολή του Σπορέως. Είναι η διδασκαλία του Χριστού για την "τύχη" των λόγων Του μέσα στις καρδιές των ανθρώπων.

Περισσότερα...

Κυριακή Δ' Λουκά - Ο σπόρος και ο Λόγος

Ναι, το ξέρω, είστε περισσότερο συνηθισμένοι να σας προσφωνούν: «Καλημέρα, αγαπητοί αδερφοί» ή κάπως έτσι. Ωστόσο, επέλεξα να σας προσφωνήσω σήμερα με έναν από τους τίτλους που δικαιωματικά σας ανήκουν εφόσον έχετε βαπτισθεί εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και μέσω του μυστηρίου του Χρίσματος -που δεχθήκατε αμέσως μετά το Βάπτισμα- συμμετέχετε στο βασιλικό, στο ιερατικό και στο προφητικό αξίωμα του Χριστού. Έτσι εχρίοντο κάποτε και οι Βασιλείς της Γαλλίας. Άρα το Χρίσμα μάς κάνει όντως μετόχους του βασιλικού αξιώματος του Χριστού και εξάλλου αυτό είναι καταφανές και από το ανάγνωσμα που διαβάσαμε, όπου γίνεται λόγος ακριβώς για τη «Βασιλεία» του Θεού. Πού βρίσκεται όμως αυτή η Βασιλεία; Που είναι κρυμμένο αυτό το Βασίλειο; Γιατί ξέρουμε πως συνήθως ένα Βασίλειο αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο έθνος ή σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Που είναι λοιπόν η περιοχή για το Βασίλειο που μας μιλάει ο Χριστός;

Περισσότερα...

Κυριακή Δ' Ματθαίου - Κάποιοι θα πεταχτούν έξω - 10/7/2022

Το αδιέξοδο μιας ανίατης αρρώστιας φέρνει στην επιφάνεια το θέμα των σχέσεων των ανθρώπων με τον Θεό, σε επίπεδο έντασης αφ´ ενός (ανθρωπος που αγωνιά) και απορίας αφ´ ετέρου (σιωπή εκ μέρους του Θεού).

Περισσότερα...

Κυριακή Δ' των Νηστειών

Σήμερα το ευαγγέλιο περιέγραφε έναν πατέρα γεμάτο δυστυχία, του οποίου ο γιος –ποιος ξέρει εάν δεν ήταν και το μόνο του παιδί; (Δεν επισημαίνεται κάτι [στο κείμενο] σαν επεξηγηματική διασάφηση).–

Περισσότερα...

Κυριακή Δ' των Νηστειών - «Πιστεύω, Κύριε, βοήθησέ με στην απιστία μου» - 26/03/2023

Η φυσική δυσκολία να συνειδητοποιήσουμε και να ζήσουμε αυτό που είπε ο Χριστός στον Απόστολο Θωμά «Μακάριοι οἱ μή εἰδόντες καί πιστεύσαντες», που είναι δυσκολία μεγάλη, και για πολλούς ανθρώπους ανυπέρβλητη, πολλαπλασιάζεται  όταν συνδυαστεί με πόνο, και μάλιστα πόνο αγαπημένων προσώπων, γιατί τότε γίνεται μίγμα εκρηκτικό που ανατινάζει την όλη μας υπόσταση.

Περισσότερα...

Κυριακή Ε' Λουκά - «ΔΥΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ» - 30/10/2022

Σήμερα διαβάσαμε μόνον δώδεκα στίχους από το 16ο κεφάλαιο του Λουκά. Και όμως αυτοί οι δώδεκα στίχοι, ουσιαστικά, είναι ολόκληρη η ζωή μας! Η «εδώ» ζωή και η «εκεί» ζωή.

Δύο ζωές; Όχι, μία ζωή. Μια ζωή με δύο τμήματα.

Περισσότερα...

Κυριακή Ε' Λουκά - «Ερωτευμένος με τον Θεό ή με τον εαυτό σου;» - 31/10/2021

Όταν ένας άνθρωπος είναι ερωτευμένος, ποιο είναι το κύριο εκδήλωμα αυτής της ψυχικής συνθήκης την οποίαν περνάει;

Σκέπτεται μόνον το πρόσωπο που αγαπάει. Αν είναι ένας νεαρός ερωτευμένος με μία κοπέλα, σκέφτεται μόνον την κοπέλα που αγαπάει και έχουν εξαφανιστεί όλες οι άλλες γυναίκες στον κόσμο. Με τον ίδιο τρόπο, εάν είναι μία κοπέλα ερωτευμένη με έναν άνδρα, σκέφτεται αυτό το αγόρι που αγαπάει και έχουν εξαφανιστεί όλοι οι άνδρες και όλοι οι άνθρωποι, καμιά φορά, απ’ όλο τον κόσμο! Και αυτό είναι ψυχολογική διαδικασία εντελώς υγιής και απολύτως νορμάλ.

Περισσότερα...

Κυριακή Ε' Λουκά - Πλούσιος και…ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ

Στην κατάληξη του ‘’παραληρηματικού’’ μονόλογου του Ιεροεξεταστή, στο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι ‘’Αδελφοί Καραμάζωφ’’, όταν εκείνος (ο Ιεροεξεταστής) καταλήγει: ‘‘Λοιπόν αύριο θα σε κάψω. Dixi’’,

Περισσότερα...

Κυριακή Ε' Ματθαίου - Αδιανόητη συγκατοίκηση - 25/7/2021

Κάθε φορά που προσευχόμαστε στην Εκκλησία για ανθρώπους μας, που έχουν περάσει στην άλλη πλευρά του ποταμιού της ζωής, που έχουν πεθάνει δηλαδή,

Περισσότερα...

Κυριακή Ε' των Νηστειών - Γιατί να μην είμαι εγώ πρώτος; 2-4-2023

«Δεν σε γνωρίζω, Κύριε,

γιατί ο εαυτός μου ο ίδιος είναι το εμπόδιο»

Φλάννερυ Ο’Κόννορ

Περισσότερα...

Κυριακή Ε' των Νηστειών - Οι εκλογές των Αποστόλων - 2/04/2023

Το να είσαι κοντά σε ένα διάσημο πρόσωπο φαντάζει ευκαιρία. Το να ‘χεις πρόσβαση άμεση και κατ’ ευθείαν σ’ έναν άνθρωπο ισχυρό, φαντάζει προνόμιο που ανοίγει δυνατότητες.

Περισσότερα...

Κυριακή Ζ' Λουκά - «Αρρώστια και θάνατος» - 06/11/2022

Σήμερα, συνεχίζοντας να διαβάζουμε από το κατά Λουκάν, διαβάσαμε δυο θεραπείες, οι οποίες είναι σ’ ένα συνδυασμό σχέσεως.

Περισσότερα...

Κυριακή Ζ' Λουκά - Κατάντικρυ της δεινής κυριολεξίας του θανάτου

 Ἀπό τό κατά Λουκᾶν κεφάλαιο ὀκτώ, στίχοι 41 μέχρι 56

Τόν καιρό ἐκεῖνο, ἦρθε στόν Ἰησοῦ κάποιος πού τόν ἔλεγαν Ἰάειρο καί ἦταν ἄρχοντας τῆς συναγωγῆς. Αὐτός ἔπεσε στά πόδια τοῦ Ἰησοῦ καί τόν παρακαλοῦσε νά πάει στό σπίτι του, γιατί εἶχε μιά μοναχοκόρη δώδεκα χρόνων, πού ἦταν ἑτοιμο­θάνατη.

Περισσότερα...

Κυριακή Ζ' Ματθαίου - ΤΥΦΛΟΣ και ΚΟΥΦΟΣ…! για πάντα;; - 31/07/2022

Όταν κάποιος έχει την ατυχία να είναι τυφλός, αντιμετωπίζει πολλά θέματα, αλλά το ουσιαστικό-διπλό θέμα του είναι ότι δεν βλέπει α. την ομορφιά και β. τους κινδύνους.

Περισσότερα...

Κυριακή Ζ' των Πατέρων - Η αλήθεια η δική σου και η αλήθεια η δική μου; 28/5/2023

᾿Ιωάν. ιζ΄ 1–13

Μια μέρα του έτους 1698 η βασίλισσα της Σουηδίας Χριστίνα, ζώντας πλέον στην Ρώμη, βρέθηκε μπροστά σε ένα γοητευτικό άγαλμα του Μπερνίνι, ενός από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του Ιταλικού Μπαρόκ, διακεκριμένου στην γλυπτική και την αρχιτεκτονική με τον τίτλο:

Περισσότερα...

Κυριακή Η' Λουκά - Ο Χριστός… Σαμαρείτης, αλλά και μετανάστης - 12/11/2022

Το θέμα της υπόθεσης που διαβάσαμε σήμερα στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα, είναι τόσο «μεγάλο» και ουσιαστικό που δεν είναι δυνατόν να το αφήσουμε χωρίς δύο σκέψεις.

Περισσότερα...

Κυριακή Η' Ματθαίου - Δεν ζεί κανείς μονάχα με ψωμί... - 7/8/2022

Η δουλειά κάθε ανθρώπου τού εξασφαλίζει το ‘’ψωμί’’ του. Του προσπορίζει την κάλυψη των αναγκών του. Τον ζει.

Περισσότερα...

Κυριακή Θ' Λουκά - Υπάρχει άραγε... "μυαλωμένος" πλούσιος; 20/11/2022

Η τακτοποίηση της περιουσίας και των κληρονομικών, μεταξύ αδελφών είναι συνηθέστατη αφορμή καυγάδων, χωρισμού και μίσους!

Περισσότερα...

Κυριακή Θ' Ματθαίου - Δαμάζοντας τα κύματα...

Η θάλασσα αποτελεί χώρο πολλών δυνατοτήτων και απρόβλεπτων ενδεχομένων. Χώρο ξεκούρασης, ευχαρίστησης και απόλαυσης, αλλά και κινδύνου, πολλές φορές  θανατηφόρου.

Περισσότερα...

Κυριακή Ι' Λουκά - Το ανάστημα κάθε ανθρώπου

«...Γιατρεύοντας την συντετριμμένη καρδιά μας...»

(Διαταγαί τῶν Ἀποστόλων, Βιβλ. Β’)

Μια γυναίκα άρρωστη και καμπουριασμένη και ένας άνδρας υγιής και ευθυτενής.

Περισσότερα...

Κυριακή Ι' Λουκά - Το κλουβί της καρδιάς - 06/12/2020

Το κομμάτι, που διαβάσαμε σήμερα στο Ευαγγέλιο, περιέγραφε ότι σε μια Συναγωγή, σ’ ένα χώρο προσευχής και λατρείας των Εβραίων, μπήκε ο Χριστός ένα Σάββατο και εκεί συνάντησε μια γυναίκα η οποία, δεκαοχτώ χρόνια είχε, από ασθένεια ιδιότυπη, σχεδόν διπλωθεί στα δύο, ήταν συγκύπτουσα όπως λέει το κείμενο. Ο Χριστός ακούμπησε τα χέρια πάνω της και της είπε να γίνει καλά, και έγινε καλά.

Περισσότερα...

Κυριακή Ι' Ματθαίου - Μυστήρια πράγματα... 21-8-2022

Τι είναι η ζωή;

Αφορμή για την ταινία: «Dolce vita»

Ευκαιρία για καταξιωτικές δραστηριότητες;

Δυνατότητα προσωπικής ικανοποίησης;

Παιχνίδι ευκαιριών, συναλλαγών, εκμεταλλεύσεων, και τζογαρίσματος;

Όλα αυτά; Λίγο απ΄ όλα; Τίποτε από αυτά;

Περισσότερα...

Κυριακή ΙΑ' Λουκά - Με κάλεσε και μένα…!! - 11/12/2022

Δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα διαβάζουμε ένα Ευαγγέλιο, σταθερά κάθε χρονιά εν όψει της γιορτής των Χριστουγέννων, το οποίο περιγράφει ένα τραπέζι, ένα κάλεσμα σε τραπέζι.

Περισσότερα...

Κυριακή ΙΑ' Λουκά (των Προπατόρων) - ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ"

 «Ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει», ούρλιαζε τον προπερασμένο αιώνα ο «θεολόγος» και φιλόσοφος Λούντβιχ Φώυερμπαχ, για να πείσει τους συγκαιρηνούς του, ότι δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω απ’ όσα τρώμε.

Περισσότερα...

Κυριακή ΙΑ' Ματθαίου - Όταν το δώρο "διαβάζεται" ώς προσβολή 28/08/2022

- Περίμενέ με λίγο, κατανοώντας με, και θα σου τα επιστρέψω όλα! 

Αυτό λέει στον δανειστή του, όμως συγχρόνως το ξέρει, ότι κάτι τέτοιο ούτε ο ίδιος το πιστεύει, ούτε εκείνος (ο δανειστής) μπορεί να το πιστέψει!

Περισσότερα...

Κυριακή ΙΒ' Λουκά (των δέκα λεπρών) - ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από την ΛΕΠΡΑ - 14/01/2023

 Λκ. 17, 12-19

Το μικρό κομμάτι που διαβάσαμε απ’ το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, ήταν ένα περιστατικό στο οποίο κάποιοι άνθρωποι, δέκα τον αριθμό, λεπροί κατά την κατάσταση των σωματικών τους δεδομένων, άρχισαν να φωνάζουν στον Χριστό, που περνούσε από εκείνον τον δρόμο, να τους ελεήσει.

Περισσότερα...

Κυριακή ΙΒ' Λουκά (των Δέκα λεπρών) - Ζητώντας "Θεραπεία" -17/01/2021

Γεροντικό είναι ένα βιβλίο στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί διηγήσεις, από τον τρόπο της ζωής των ασκητών της ερήμου της Αιγύπτου. Υπάρχουν σ᾿ αυτό περιστατικά εκπληκτικά και αξιοθαύμαστα.

Περισσότερα...

Κυριακή ΙΒ' Λουκά (των δέκα λεπρών) - Η Μάρθα... Η Μαρία... Και εμείς...

Με το να απασχολεί τον εαυτό της και να κάνει πράγματα, η Μάρθα διατρέχει τον κίνδυνο να ξεχάσει -και αυτό είναι το πρόβλημα- την παρουσία του επισκέπτη της, που σε αυτή την περίπτωση είναι ο Ιησούς. Ξεχνάει την παρουσία του επισκέπτη της.  

Περισσότερα...

Κυριακή ΙΒ' Ματθαίου - Ο κίνδυνος απ' τις αυταπάτες

Όταν "ξυπνάμε" στην εφηβική φάση της ζωής μας και αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τον εαυτό μας ως αυτόνομη, από το οικογενειακό μας σύνολο, οντότητα, τότε ξυπνάνε μέσα μας συγχρόνως και απορίες και αγωνίες.

Περισσότερα...

Κυριακή ΙΓ' Λουκά - Συνήθειες, «σφιγμένα δόντια» και συνείδηση - 27-11-2022

Σήμερα το Ευαγγέλιο περιέγραφε έναν άνθρωπο, ο οποίος πνιγόταν μέσα σ’ αυτό που όλοι οι άνθρωποι, λίγο ή πολύ, είμαστε βουλιαγμένοι: Την απροσδιοριστία του σκοπού της ζωής μας!

Περισσότερα...

Κυριακή ΙΓ' Ματθαίου - Για τους Εβραίους ή για εμάς τα λέει;

Διαβάζοντας στο Ευαγγέλιο περιστατικά ή διδασκαλίες του Χριστού, πολλές φορές έχουμε την λάθος τοποθέτηση, ότι ο Λόγος του Χριστού αφορά τους συμπατριώτες του Εβραίους και μόνον, και προσδιορίζει την σχέση τους μαζί Του, ενώ εμείς οι τωρινοί αναγνώστες είμαστε έξω από αυτό το δίπολο!

Περισσότερα...

Φίλτρα αναζήτησης

Ετικέτες

Ετικέτες

Ετικέτες

Date