Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Περί προσευχής

Γιατί η προσευχή που διδάσκει ο Ιησούς ονομάζεται «Πάτερ ημών»;

Η προσευχή, και ειδικότερα το «Πάτερ ημών», δίνει στον άνθρωπο την ευκαιρία να βρίσκεται σε κοινωνία με τους άλλους. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες ανάγκες μας.

Ο Θεός θέλει να αγιάσει τους ανθρώπους και να τους σώσει, αλλά όχι ως άτομα ή «χωριστά, χωρίς κανένα αμοιβαίο δεσμό! Αντίθετα, θέλει να τους κάνει έναν Λαό που θα τον γνωρίζει σύμφωνα με την αλήθεια και θα τον υπηρετεί με αγιότητα».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Χριστός ρύθμισε έτσι την χριστιανική προσευχή να Τον ονομάζουμε Πατέρα μας και όχι Πατέρα μου. Για τους διδασκάλους της Εκκλησίας αυτό δείχνει ότι «η αγάπη του Θεού προς εμάς δεν είναι μια ιδιωτική υπόθεση, αλλά μια κοινοτική πραγματικότητα».

Περισσότερα...

Το άθλημα της προσευχής

Συγγραφέας: Μαρτζούχος π. Θεοδόσιος

Τρεις προσευχές με τρεις λέξεις(!)

για να μεταμορφωθεί η μέρα μας!

 

Ο Θεός είναι πάντα κοντά μας και δεν παύει ποτέ να μιλάει στις καρδιές μας. Αλλά παγιδευμένοι στη φασαρία της καθημερινότητάς μας, δεν τον ακούμε και συχνά ξεχνάμε την παρουσία του. Κι όμως, ο Θεός είναι ο Δημιουργός μας και ο Πατέρας μας. Το να προσευχόμαστε σ' Αυτόν σημαίνει να συνομιλούμε μαζί Του, να έχουμε προσωπική σχέση μαζί Του και να μεγαλώνουμε στην πίστη καθώς η σχέση αυτή αναπτύσσεται.

Ενώ η Εκκλησία είναι γεμάτη από υπέροχες προσευχές δοξολογίας και ευχαριστίας, είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιούμε απλές λέξεις για να απευθυνθούμε στον Κύριο: «Κύριε Ιησού Χριστέ, θέλω να προσφέρω σε Σένα την ημέρα μου», «Κύριε Ιησού Χριστέ, θέλω να είσαι παρών στη ζωή μου» ή «Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησέ με» ή ακόμα και απλά... "Αββά".!!

Ακολουθούν τρεις γρήγορες προσευχές τριών μόνο λέξεων που μπορούν να μεταμορφώσουν την ημέρα μας όταν τα πράγματα της μέρας μας γίνονται αγχωτικά ή δύσκολα.

 

Περισσότερα...

"Διαλογισμός" και Προσευχή

Συγγραφέας: Μαρτζούχος π. Θεοδόσιος

(Επτά καλοί λόγοι για να εισαγάγετε τα παιδιά σας στον χριστιανικό διαλογισμό)

 

Γιατί να μην χρησιμοποιήσετε και τα εργαλεία του διαλογισμού, για να εισαγάγετε τα μικρότερα παιδιά σας σε μια γνήσια ώρα προσευχής;

Ακολουθούν επτά καλοί λόγοι για τους οποίους, πέρα από τον διαλογισμό ως εργαλείο χαλάρωσης, η χριστιανική παράδοση μας δείχνει πώς μια πρακτική μπορεί να είναι πάνω απ' όλα μια ώρα συνάντησης με τον Θεό. Τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Περισσότερα...

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

Συγγραφέας: Μαρτζούχος π.Θεοδόσιος

Πιστεύουμε στον Θεό-Χριστό

- Που υποστηρίζει τους ζωντανούς με καλοσύνη·

- και ανασταίνει τους νεκρούς με μεγάλο έλεος.

- Στηρίζει αυτούς που δεν αντέχουν και πέφτουν.

- Θεραπεύει τους ασθενείς που πρέπει να γίνουν καλά.

- Απελευθερώνει τους αιχμαλώτους σε κάθε είδους αιχμαλωσία.

- Διατηρεί την πίστη με κείνους που κοιμούνται στο χώμα.-

 

Δεν είναι η προσευχή μια παθητική τελετουργία. Κάθε λόγος προσευχής προϋποθέτει και συγχρόνως δημιουργεί τον κόσμο για τον οποίον μιλάει. Μιλάμε με ιερότητα για ο,τιδήποτε προσευχόμαστε. Ακριβώς γι’ αυτό ας συμπαραλάβουμε το ιερότερο ανθρώπινο πρόσωπο την Μαρία Θεοτόκο, την Παναγία μας, αρχηγό και βοηθό μας στην προσευχή μας

- για όσους υποφέρουν από κάθε είδους ασθένεια·

- για τους οικονομικούς και κοινωνικούς μετανάστες·

- για τους φτωχούς εργάτες·

- για τους αδύναμους και καταπιεσμένους·

- για τους φυλακισμένους και τους εξαρτημένους σε κάθε είδους φυλακή και αιχμαλωσία·

- για μας τους ίδιους (τελευταία) τώρα ειδικά στην περίοδο νηστείας μας, ώστε η εκούσια πείνα και δίψα της Εκκλησίας μας (μέλη της οποίας είμαστε) να μην είναι απλώς μια πείνα από έλλειψη τροφής, αλλά να πεινάμε και να ζητάμε να χορτάσουμε απ’ Αυτόν που έρχεται.

Συνείδηση, Ελευθερία και Προσευχή

Συγγραφέας: Merton Thomas

 

1. Το να στοχάζομαι για πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις μόνο κάτω από το φως της εντύπωσης που προκαλούν σε μένα, είναι το να ζω στο κατώφλι της κόλασης. Ο εγωισμός είναι καταδικασμένος να είναι ανικανοποίητος, αφού επικεντρώνεται σ’ ένα ψέμα. Για να ζω αποκλειστικά για τον εαυτό μου, πρέπει να κάνω όλα τα πράγματα να υποκλίνονται στο θέλημά μου, σαν να είμαι θεός. Αλλά αυτό είναι αδύνατο. Υπάρχει καμιά πιο πειστική ένδειξη του ότι είμαι κτίσμα από την ανεπάρκεια της θέλησής μου; Και να γιατί: Δεν μπορώ να κάνω το σύμπαν να με υπακούει. Δεν μπορώ να κάνω τους άλλους ανθρώπους να συμμορφώνονται με τις παραξενιές μου και τις φαντασιώσεις μου. Δεν μπορώ να κάνω ούτε το ίδιο το σώμα μου να με υπακούει. Όταν του δίνω κάποια ηδονή, διαψεύδει την προσδοκία μου και με κάνει να αισθάνομαι πόνο. Όταν δίνω στον εαυτό μου αυτό που θεωρώ ότι είναι ελευθερία, εξαπατώ τον εαυτό μου και βρίσκω ότι είμαι αιχμάλωτος της δικής μου τύφλωσης, του εγωισμού και της ανεπάρκειάς μου.

Περισσότερα...

Επίμετρο αναγκαίο

Συγγραφέας: Μαρτζούχος π.Θεοδόσιος

Επίμετρο αναγκαίο -  Απαραίτητες διευκρινίσεις για το θέμα της μορφής της γλώσσας

Προσευχή είναι η πιο συνηθισμένη και κοι­νή θρησκευτική λέξη και ενέργεια. Αφορά χριστιανούς αλλά και ειδωλολάτρες. Αφορά συνειδητοποιημένους πιστούς αλλά και εξ έθους θρησκευομένους.

Περισσότερα...

Έχω ανάγκη να προσεύχομαι*

Συγγραφέας: Dumas Mireille

O Bertrand Révillion

παίρνει συνέντευξη από την Mireille Dumas 

Μια  ασυνήθιστη δημοσιογράφος, της οποίας οι τηλεοπτικές εκπομπές σπάνια αφήνουν κάποιον αδιάφορο. Άγνωστοι και περιθωριακοί, Μοναχοί ή πόρνες έρχονται να της αποκαλύψουν ένα μέρος από το μυστικό της ζωής τους. Η Mireille Dumas αντλεί τον πόθο της να ρωτά τους άλλους από τα μυστικά της παιδικής της ηλικίας. Αυτό που προσπαθεί να καταλάβει με τις ερωτήσεις της είναι το μυστήριο του ανθρώπου. Ίσως και το μυστήριο του Θεού…

Περισσότερα...

C.S. Lewis - Η αποτελεσματικότητα της προσευχής

Συγγραφέας: Lewis C.S.

Το ερώτημα, που τελικά προκύπτει, είναι το εξής: «Τι είδους μαρτυρία θα μπορούσε να αποδείξει την αποτελεσματικότητα της προσευχής;». Το πράγμα, για το οποίο προσευχόμαστε, μπορεί να συμβεί, αλλά πώς μπορείς ποτέ να ξέρεις ότι δεν θα συνέβαινε ούτως ή άλλως;

Περισσότερα...

Τι είναι η προσευχή;

Συγγραφέας: Bartunek John

Ερ.: Πως καταλαβαίνει κάποιος που προσεύχεται ότι δεν μιλάει απλώς με τον εαυτό του και ότι πραγματικά "μιλάει" με τον Θεό;

Περισσότερα...

Λόγος περί προσευχής

Συγγραφέας: Lewis C.S.

 

Στις ομιλίες μου μέχρι τώρα είπα πολλά για την προσευχή. Και τώρα, πριν συνεχίσω με το κύριο θέμα μου, θα ήθελα να ασχοληθώ με τη δυσκολία που μερικοί άνθρωποι έχουν στο να καταλάβουν την όλη ιδέα της προσευχής.

«Μπορώ να πιστέψω στο Θεό, αλλά αυτό που δεν μπορώ να χωνέψω είναι η ιδέα, ότι ο Θεός προσέχει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, απευθύνονται σ᾿ αυτόν».

Περισσότερα...

Αντί Προλόγου

Συγγραφέας: Μαρτζούχος π.Θεοδόσιος

«Έχουμε την ελπίδα για όλους τους χριστιανούς να βαθαίνουν τη σχέση τους με τον Ιησού, και όλοι μας να έχουμε αυτοπεποίθηση ώστε να μοιραζόμαστε το Ευαγγέλιο. Όλοι μας να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά Του να γίνουμε μαθητές Του, να ζήσουμε το Ευαγγέλιο, και μέρα τη μέρα, να αναζητούμε όλο και περισσότερο τη Βασιλεία του Θεού.

Περισσότερα...

Φίλτρα αναζήτησης

Ετικέτες

Ετικέτες

Ετικέτες

Date