Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης

Διαχείριση Άρθρων

C.S. Lewis - Περί Πατρότητος

C.S.Lewis

 ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΟΤΗΤΟΣ

Μια εισαγωγή στο βιβλίο του George MacDonald: Phantastes

Όλα όσα ξέρω για τον George MacDonald τα έχω μάθει ή από τα δικά του βιβλία ή από τη βιογραφία (George MacDonald και η σύζυγός του) την οποία ο γιός του Dr. Greville MacDonald δημοσίευσε το 1924. Ούτε έχω μιλήσει (παρά μόνον μια φορά) με κάποιον, που τον είχε γνωρίσει! Επομένως, για τα λίγα πράγματα που πρόκειται να αναφέρω βασίζομαι εξ ολοκλήρου στον Dr. MacDonald.

Έχουμε ακούσει από τον Φρόυντ και άλλους για εκείνες τις διαστροφές στο χαρακτήρα και τον λανθασμένο τρόπο σκέψης που προέρχονται από τις «πρώιμες» συγκρούσεις του άνδρα με τον πατέρα του. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να γνωρίζουμε για τον George MacDonald είναι, ότι όλη η ζωή του αποδεικνύει το αντίθετο. Η σχεδόν τέλεια σχέση με τον πατέρα του, ήταν η γήινη ρίζα για όλη τη σοφία του. Από τον ίδιο τον πατέρα του πρωτοέμαθε, όπως λέει, ότι η Πατρότητα πρέπει να είναι στον πυρήνα του σύμπαντος. Έτσι ήταν προετοιμασμένος μ’ έναν ασυνήθιστο τρόπο, να διδάξει εκείνη τη θρησκεία, όπου η σχέση του Πατέρα και του Γιού είναι η πιο  σημαντική απ’ όλες τις σχέσεις.

Κατηγορία: /

Κυριακή ΙΑ' Λουκά

15 Δεκεμβρίου 2013

Κυριακή ΙΑ’ Λουκά

Κυριακή των Προπατόρων

 

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ"

 

«Ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει», ούρλιαζε τον προπερασμένο αιώνα ο «θεολόγος» και φιλόσοφος Λούντβιχ Φώυερμπαχ, για να πείσει τους συγκαιρηνούς του, ότι δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω απ’ όσα τρώμε. Ότι όλα είναι ύλη! Άρα ούτε Θεός υπάρχει. Αγωνιζόταν για ένα χυδαίο ματεριαλισμό που τον φανταζόταν γνησιότητα αυθεντικότητας. Ήθελε να πει ότι όλα εξαντλούνται στην ανακύκλωση της ύλης. Ότι είμαστε ύλη και χρειαζόμαστε μόνον ύλη.

Ότι τέλος πάντων, δεν είμαστε τίποτε παραπάνω απ' ό,τι τρώμε. Προφανώς η θεολογική του σπουδή και εμπειρία ήταν τραγική. Πρώτο του βιβλίο ήταν «Σκέψεις για τον θάνατο και την αθανασία» στο οποίο αγωνιζόταν να απορρίψει την προσωπική αθανασία…! Ας τον αφήσουμε όμως.

Μέσα στην τότε αφελή αυταπάτη προσπαθούσε και αυτός και πολλοί άλλοι να εξαντλήσουν το αίνιγμα του ανθρώπου στην απλότητα της... πρακτικής αριθμητικής (!) μη θέλοντας να δουν, ότι το μυστήριο του ανθρώπου (... όχι του Θεού) είναι υπόθεση όχι μονάχα θεωρητικών μαθηματικών, αλλά μέγα γεγονός και... δυσθεώρητον!

Κατηγορία: /

"Η φτώχεια του Χριστού"

 

Περασμένη βραδυνή ώρα, έχει μόλις τελειώσει η επίσημη τράπεζα της Πανορθόδοξης διάσκεψης που διεξάγεται στο συνεδριακό μεγάλου γυναικείου Μοναστηρίου, και ένας ηλικιωμένος αρχιερέας εκ των Αντιπροσώπων ξαφνικά θυμάται έντρομος ότι ξέχασε να αγοράσει από την κο­ντινότερη μεγάλη πόλη το φάρμακο που παίρνει για την άρρωστη καρδιά του! Αγωνιά σκεπτόμενος την νύχτα που έρχεται.

Κατηγορία: /

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

  Αγαπητοί αδελφοί και φίλοι.

Αυτό το site είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια "βάση δεδομένων" για όλους τους φίλους του ενοριακού κέντρου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Πρεβέζης.

Επειδή πολλοί από την παρέα του ενοριακού, πλέον δεν ζουν την καθημερινότητά τους στην πόλη της Πρέβεζας, ήδη από ετών "μοιραζόμαστε" μαζί τους ό,τι έχουμε και συζητάμε. Φυσικά και με όποιον άλλον τα βρίσκει ενδιαφέροντα και τον απασχολούν.

Ατυχώς ο εκκλησιαστικός "χώρος", για τα ελληνικά δεδομένα, έχει πολύ απολυτότητα και φανατισμό, και το χειρότερο, αυτά τα νομίζει γνησιότητα και μπερδεύει (ηθελημένα ή αθέλητα) το δόγμα με την πίστη! Φαντάζεται ότι μια αλαζονική βεβαιότητα που στηρίζεται στο δόγμα (είμαστε Ορθόδοξοι) αποτελεί τεκμήριο ποιότητας, ξεχνώντας πεισματικά τον λόγο του Χριστού "οὐ πᾶς ὁ λέγων με, Κύριε Κύριε, εἰσελεύσεται εἰς τήν Βασιλείαν τῶν Οὐρανῶν…".

Αυτό το "ηλεκτρονικό παράθυρο" του Ναού μας επιθυμεί να κάνει τους επισκέπτες του ευαίσθητους στην διάκριση, που υπάρχει ανάμεσα στην σκέψη και στην αμφιβολία. Δεν επιθυμεί να είναι ένα "εκκλησιαστικό μπακάλικο" που μοιράζει τα πάντα σε μικρά πακέτα… στους πελάτες του!

Πιστεύει ότι ο λόγος της Εκκλησίας και των χριστιανών δεν πρέπει να γεννάει χασμουρητό βαριεστιμάρας, αλλά να διεγείρει σε προσπάθεια αναζήτησης της Βασιλείας του Θεού, η πύλη της οποίας είναι "κρυμένη" μέσα στην καρδιά μας, όπως είπε ο Χριστός.

Όλα τα κείμενά μας σ᾿ αυτό στοχεύουν. Σ᾿ αυτή την εύρεση της οδού και της πύλης. Άλλωστε για τους μη χριστιανούς σημασία δεν έχουν τα γραφόμενα. Η ποιότητα και η τελειότητα μιας θρησκείας κρίνεται από τις αρετές των πιστών της. Οι άνθρωποι "κατακτώνται" όχι με τα λόγια, αλλά με τα παραδείγματα.

Όλα τα λόγια αυτού του site σ᾿ αυτό στοχεύουν: να γίνουν αφορμή να γεννηθεί παράδειγμα.

ΑΜΗΝ.

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

 

 

 

Κατηγορία:

Η Ματαιοδοξία

Στον τάφο μας

θα έπρεπε να γράψουν

μια επιγραφή:

Εδώ σ΄αυτό το μνήμα

κείται κάποιος

που ο φόβος

οι άλλοι τι θα πουν

και η ματαιοδοξία

να αρέσει

τόσο του έκλεψαν

ό,τι είχε πιο δικό του

που σχεδόν

δεν κείται εδώ κανείς.

Γ. Σαραντάρης

 

 

Κατηγορία: /

Αζίζ Νεσίν - Σώπα μη μιλάς

Αζίζ Νεσίν - Σώπα μη μιλάς...

Σώπα, μη μιλάς , είναι ντροπή

 

κόψ' τη φωνή σου

 

σώπασε επιτέλους

 

κι αν ο λόγος είναι αργυρός

 

η σιωπή ειναι χρυσός.

 

 

Κατηγορία: /